BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jogsértések orvoslását várják az örökösök

Az eddiginél nagyobb együttműködési hajlandóságra és jogszerűbb magatartásra számítanak az új kormányzat részéről azoknak a családoknak a leszármazottai, amelyektől az 1950-es években jogtalanul kerültek műkincsek a magyar állam, illetve hazai múzeumok tulajdonába. Az állami tulajdonost képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), illetve annak jogelődei és egyes érintett múzeumok vezetői az előző két kormányzati ciklusban számos ilyen ügyet „fektettek el”. Ez nemcsak a tulajdonjogok tiszteletben tartását kérdőjelezte meg, de – az örökösök javára hozott bírósági ítéletek következtében – felesleges költségekkel és presztízsveszteséggel is megterhelte a magyar államot.

Az MNV-nél lévő összesen számos restitúciós ügy közül a Sigray családé kapta a legnagyobb figyelmet az utóbbi években. Gróf Sigray Antal és lánya, Margit a második világháború idején és az 1950-es évek elején több ezer műtárgyat adott át megőrzésre magyar múzeumoknak. Néhány száz darabot a Szépművészeti Múzeum, a Balatoni Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum az ezredforduló körül önként viszszaadott az örökösöknek. Azonban a Magyar Nemzeti Múzeum, a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és az Iparművészeti Múzeum elzárkózott a náluk lévő tárgyak visszaszolgáltatásától, sőt a pontos leltár elkészítésétől is – összegezte lapunknak Patay Géza, a leszármazottak jogi képviselője. A család eddig hat próbapert indított, és azok mindegyikét megnyerte. Ennek ellenére a múzeumok az utolsó pillanatig ragaszkodtak a – zömmel raktárban heverő – bútorok, képek visszatartásához. Emlékezetes, a Magyar Nemzeti Múzeumból csak végrehajtó segítségével tudták a nekik ítélt családi portrékat kihozni a Sigray-örökösök.

Patay Géza szerint a család a hatóságok elutasító, a bírósági ítéleteket is semmibe vevő hozzáállása miatt tavaly úgy határozott, ezentúl nemcsak a nekik járó tárgyak visszaadását követeli, hanem kártérítést is. „Úgy tapasztaltuk, az állam csak akkor lenne hajlandó lépni, ha komoly anyagi kár érné” – fogalmaz az ügyvéd. Ez a helyzet az új kormányzat hivatalba lépése nyomán remélhetőleg megváltozik, bár eddig – vélhetően az MNV-nél zajló átadás-átvétel és a sokkal nagyobb horderejű folyó ügyek miatt – nem történt konkrét előrelépés.


Óvatos ígéret

Az MNV Zrt. új vezetése a korábbinál konstruktívabban kíván eljárni a műtárgyak restitúciójának kérdésében – közölte lapunkkal a vagyonkezelő kommunikációs osztálya. A hitelt érdemlően bizonyítható esetekben az igénylőnek vissza kívánják szolgáltatni a műtárgyakat, a jogtalan igényléseket viszont a továbbiakban is elutasítják. Idesorolják a már kártalanításban részesülteket, például a Herzog család leszármazottait, akik a magyarországi jogi fórumok kimerítése után ez év nyarán az Egyesül Államokban indítottak restitúciós pert. Ebben az esetben az 1973. évi magyar–amerikai vagyonjogi megállapodás kizárja az igényérvényesítést – mutat rá az MNV. TG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.