BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tőkebeáramlás lelassult ugyan, a piaci teljesítmények viszont hizlalták az alapokat

Újabb rekordon a vagyon

Befektetés. Míg augusztusban pesszimista, szeptemberben pedig optimista volt a hangulat a tőkepiacokon, októberben inkább a bizonytalanság jellemezte a parkettet. Bár a nemzetközi részvénypiacok és a forint tovább erősödött, a hazai részvény- és kötvénypiac kismértékben esett – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében közel 13 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, és ez szinte kizárólag intézményi befektetőknek volt köszönhető. A piaci teljesítmények hatására további 19,7 milliárd forinttal nőtt a vagyon, így a tizedik hónap végén már 3738 milliárd forintot tett ki, ez újabb történelmi rekordot jelent.

„Míg a befektetési alapok vagyonát a bizonytalan tőkepiacok mellett is tovább növelték a hozamok, októberben a tőkebeáramlás tovább lassult az intézmények és eltűnt a lakosság oldaláról. A háztartások visszaváltottak likviditási és pénzpiaci alapjaikból, és átrendeződés történt a kockázatosabb (rövid kötvény-, vegyes, ingatlan- és egyéb) alapok irányába” – magyarázza Temmel András, a Bamosz főtitkára.

A nyilvános részvényalapoknak jól ment októberben. Az alapokba csaknem ötmilliárd forintnyi friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 3,1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A hónapban négy új alap is indult, ezzel az egy híján 70 konstrukció összvagyona 390 milliárd forintra hízott. Nőtt a kötvényalapok vagyona is. Ennek oka: az év elején sikerterméknek számító, majd jelentős tőkekivonást elszenvedő rövid kötvényalapokat ismét vásárolni kezdték a befektetők. A kötvényalapok így összesen 4,6 milliárd forint tőkét vonzottak, e mellé mintegy 340 millió forint hozamot is termeltek. Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek októberben 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona így a hónap végén 415 milliárd forint volt, vagyis egyre jobban megközelíti a válság előtti szintet.

A pénzpiaci alapok vagyona októberben csökkent. Összesen több mint 19 milliárd forint távozott az alapokból, ezt nem tudta ellensúlyozni a 2,2 milliárd forintnyi hozam, így a hónap végén a teljes vagyon 1387 milliárd forint lett. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapokból a befektetők 11,4 milliárd forintot vontak ki a hónapban, népszerűek voltak viszont a dollár likviditási alapok, és a levás alap iránt is volt érdeklődés. Visszafordult az év korábbi részében tapasztalt pozitív trend a garantált alapok piacán is, miután több alap is lejárt októberben, köztük egy kiugróan nagy méretű, főleg ez az oka annak, hogy a garantált alapokból több mint 18 milliárd forint távozott a hónapban. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.