BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Duzzad az alapok vagyona

Némileg lassult a friss tőke beáramlása a harmadik negyedévben a piacon

A korábbi negyedévekhez képest ugyan némileg mérséklődött a tőkebeáramlás a befektetési alapokba, ám az elmúlt három hónap során is 125,9 milliárd forintnyi tőkét vonzottak az alapok – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb, negyedéves statisztikáiból.

„A július és augusztus közötti időszak egyik érdekes eleme volt, hogy a nyilvános alapok közül a kiegyensúlyozott vegyes alapok bővültek a leggyorsabban, 15 százalékkal” – mondta Temmel András, a Bamosz főtitkára. „Összességében ismét jelentős új tőke érkezett az alapokba a negyedévben, ezúttal elsősorban az intézményi befektetőktől. A legtöbb friss tőkét a zártkörű részvényalapok vonzották, míg a nyilvános alapok közt a negyedévben az ingatlanalapok, év eleje óta pedig a likviditási alapok voltak a legnépszerűbbek.”

A Bamosz tagjai által kezelt alapok összvagyona 2010 harmadik negyedében 5,7 százalékkal, az év eleje óta összesen 23,7 százalékkal nőtt. A negyedév során 125,9 milliárd forint friss tőkét vonzottak az alapok, a piaci teljesítmények pedig 73,2 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. Év eleje óta 525,7 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, ez a 2006-os kamatadó előtti roham óta a legerősebb kilenchavi tőkebeáramlás, a piaci teljesítmények pedig csaknem 185 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A Bamosz-tagok szeptember végén 438 alapot kezeltek, az alapok vagyona a negyedév végén 3709 milliárd forint volt. A vagyon legnagyobb része, 60,5 százaléka nyilvános nyílt végű értékpapíralapokban, 8,4 százalék nyilvános nyílt végű ingatlanalapokban (és azok alapjaiban) található. Emellett 7,3 százalék nyilvános nyílt végű speciális alapokban, 6,7 százalék nyilvános zárt végű speciális alapokban, 2,1 százalék nyilvános zárt végű ingatlanalapokban, 13,1 százalék zárt körű értékpapíralapokban, 1,4 százalék zártkörű garantált és származtatott alapokban, végül 0,6 százalék zártkörű ingatlanalapokban volt.

Bár a negyedévben csökkent a nyilvános nyílt végű értékpapír-befektetési alapok aránya, továbbra is ezek a legmeghatározóbb formái az alapoknak. A 197 alap vagyona 2242 milliárd forintot ért el szeptember 30-án, ez 2,1 százalékkal magasabb a negyedév eleji értéknél.

A nyilvános részvényalapok vagyona a negyedévben 5,2 százalékkal nőtt, a negyedév végén az összvagyon 382 milliárd forint volt. A részvénytúlsúlyos alapok vagyona 12,3 százalékos negyedéves bővülés után a negyedév végén 305 milliárd forint volt. Eközben a tiszta részvényalapok vagyona a negyedévben 15,8 százalékkal, év eleje óta 3 százalékkal csökkent.

A vegyes alapok száma nem változott, a vagyon 10,2 százalékkal nőtt, a negyedév végén 125 milliárd forintot tett ki. A tőke- vagy hozamvédett garantált alapok vagyona 2,4 százalékos negyedéves növekedés után a negyedév végén 438 milliárd forintot tett ki. A 22 ingatlanalap vagyona a negyedévben 7,1, év eleje óta pedig 39,2 százalékkal nőtt, így szeptember végén 409 milliárd forintot kezeltek. BM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.