BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Offenzívába kezd a BÁV

Új vezérigazgató irányítja a háromnapos árverésre készülő céget

A hazai ékszerpiacon elfoglalt vezető hely megőrzése mellett a festménykereskedelem területén való előretörés szerepel a BÁV nemrég kinevezett új vezérigazgatójának a tervei között. A bankszektorból átigazolt cégvezető, Kulcsár Krisztián szerint a műkereskedelemben – mind a beadói, mind a vevői oldalon – még mindig érezhető a gazdasági válság hatása, de a mélyponton már túljutottunk. Ennek köszönhetően a BÁV-nak sikerült az előző két árverésénél jóval nagyobb tételszámú (közel nyolcszáz darabos) anyagot összeállítania az e héten sorra kerülő 57. művészeti aukciójára. A kalapács alá kerülő művek összesített kikiáltási értéke nagyjából 160 millió forint – ez majdnem húszmillióval több az idei májusi kínálat értékénél.

Az első napon, kedden 17 órától 280 ékszer, óra és nemesfém dísztárgy kerül sorra, 46 millió forintos összkikiáltási áron. Előfordulnak befektetési kategóriába tartozó, egymillió forint körüli árú gyűrűk (197., 278. tétel), de a legnagyobb öszszegről egy 2007-ben gyártott arany Breitling férfikaróra indul (263., 2,5 millió forint). Az aukció legizgalmasabb tételei közé sorolhatjuk a viszonylag alacsony – 100-200 ezer forintos – árkategóriájú antik ékszereket, amelyek kivitelezése, finom díszítése mellett a mai dizájnékszerek zöme elszégyellheti magát. Például a 174. és 178. számú arany karkötő zománccal, gyöngyökkel és különböző drágakövekkel ékes (200, illetve 120 ezer forint), vagy említhetjük a hasonló kidolgozású, szintén 19. századi nyakéket (179., 100 ezer). Régi gyűrűket és fülbevalókat is találnak az aukciós anyagban azok, akik megfizethető és hordható, ugyanakkor igazi egyéniségű ékszereket keresnek.

A második napi, összesen 80 millió forintra taksált festményanyagban egy frissen előkerült Jándi Dávid-kép (Ego Sum, 366.) indul a legmagasabb, 4,8 millió forintos kikiáltási árról. Szerepel egy hátakt Vaszary Jánostól (333., 2,8 millió), amelyet 2007 decemberében 3,6 millió forintért ütöttek le Virág Judit árverésén. Réti István és Székely Bertalan női arcképei, Tornai Gyula jellegzetes keleti tárgyú vászna (320., 1,9 millió) és Aba-Novák férfiképmása (357., 1,5 millió) tartozik még az anyag legkiemelkedőbb darabjai közé. A festmények után következő bútorkínálatban 19. század végi historizáló szalon-, hálószoba- és ülőgarnitúrák mellett néhány szép klasszicizáló íróbútort is találunk. A csütörtök este sorra kerülő műtárgyak között széles választékát találjuk az ezüst asztalneműknek és a Zsolnay kerámiáknak. Aki régebbi és ritkább kincsekre vágyik, az pedig augsburgi, nürnbergi, bécsi és nagyszebeni barokk ötvöstárgyak közül válogathat, napórától a misekellékekig.

Az árverés után néhány héttel, november vége felé nyílik meg a Váci utca déli szakaszán a BÁV új műtárgyboltja. Az üzlet a Ferenciek terén, a Párisi udvart érintő beruházás miatt bezáró régi üzletet lesz hivatott pótolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.