BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BUX-ra nem volt nagy hatással a leminősítés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 81,16 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel, 21.446,58 ponton zárt csütörtökön.

A részvénypiac forgalma 5,1 milliárd forint volt csütörtökön, a vezető részvények vegyesen mozogtak az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az MTI-nek elmondta: a szokásos év végi gyenge forgalom volt tapasztalható a piacokon, és az árfolyamokon kisebb darabszámokkal is lehetett változást okozni. Ez várhatóan az ünnepek között is megmarad, a forgalom nagyságában jelentősebb változás csak januárban várható - tette hozzá.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet döntése, hogy a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére, "BBB mínusz" szintre minősíti le Magyarország hosszú futamidejű devizaadósságának kockázati besorolását, nem volt jelentősebb hatással a tőzsdei árfolyamokra - értékelt az üzletkötő -, de a forint árfolyamán meglátszott. Ez azzal magyarázható, hogy a Fitch már korábban kilátásba helyezte a leminősítést, amennyiben Magyarország nem változtat az idei költségveét struktúráján - tette hozzá. Bizalomra adhat okot azonban, hogy a Fitch nem döntötte Magyarországot a bóvli kategóriába, de ott topogunk a küszöbön - értékelt Varjú Péter.

Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója megfogalmazása szerint karácsonyi hangulatú volt a mai kereskedés. A Fitch leminősítéséről szólva elmondta: ez olyan esemény volt, amit várt ugyan a piac, de az időzítése nem volt kiszámítható. A részvénypiacokon mélyebb nyomokat nem hagyott, kicsit lejjebb vitte ugyan az indexet, de a kereskedés végére megnyugodtak a kedélyek. Karácsony előtti pillanatban érkezett a hír - jegyezte meg.

A vezető részvényekről szólva úgy fogalmazott: forgalom tekintetében egyik sem volt pozitív példa. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Magyar Telekom árfolyama az 511 forintos egy éves mélypont körül végzett. Az OTP visszaesett kissé, és a napi mélypont körül zárta a kereskedést. Említésre méltónak nevezte a Mol-papírok enyhe emelkedését. Alapvetően a horvátországi események befolyásolják a Mol árfolyamát, bár csütörtökön újdonság nem volt - tette hozzá.

Szegner Balázs további pozitív példának nevezte az FHB és a CIG Pannonia 0,72, illetve 0,71 százalékos erősödését.

A Mol 70 forinttal, 0,34 százalékkal 20.470 forintra erősödött, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 87 forinttal, 1,65 százalékkal 5.181 forintra csökkent, forgalmuk 2,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,97 százalékkal 512 forintra esett, forgalma 453,2 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 305 forinttal, 0,72 százalékkal 42.700 forintra nőtt, a részvények forgalma 287,0 millió forintot ért el.

Az Egis 12,5 millió forintos forgalom mellett 95 forinttal, 0,47 százalékkal 20.395 forintra emelkedett.

A BUMIX 1.931,08 ponton zárt csütörtökön, ez 4,01 pontos, 0,21 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva. 

MTI Eco-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.