BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldről jött a nyereség

A hazai piacon nem termett babér az alapkezelőknek, a tőzsde és a kötvénypiac is esett

Nehéz dolguk volt novemberben a hazai portfóliómenedzsereknek, sem a részvény-, sem az állampapírpiac nem volt kegyes hozzájuk. A külföldi események közül főleg az írországi adósságválság, a hazaiak közül elsősorban a Költségvetési Tanács elleni támadások, a jegybank és a kormány közötti feszültség, valamint a magánnyugdíjpénztárak vagyonának állami tulajdonba vételére tett kezdeményezések kedvetlenítették el a befektetőket. A hitelminősítők is negatívan reagáltak a hírekre, leminősítéssel fenyegetve a magyar államadósságot. A részvénypiacon mindezeknek az lett a hatása, hogy a BUX 9,5 százalékot esett a hónap folyamán, a hosszú állampapírok hozama pedig több mint 100 bázispontot emelkedett november eleje óta.

Ez a hazai eszközökbe fektető alapok teljesítményén is látszik. A múlt hónapban a BUX indexet követő tiszta részvényalapok estek a legtöbbet, hozzávetőlegesen 10-11 százalékot, többen közülük már egyéves időtávon is mínuszban állnak. Nem jártak azonban feltétlenül rosszul azok a befektetők, akik a múlt hónapban a részvényalapok mellett döntöttek, ha nem magyar, hanem valamilyen nemzetközi eszközökbe fektető konstrukciót választottak. Százalékosan két számjegyű hozamot ért el mindössze harminc nap alatt az OTP nemrég indult orosz részvényalapja és a Pioneer USA deviza-részvényalapja is, de az Aegon Russia vásárlói szintén elégedettek lehetnek. Ezek mellett több feltörekvő piaci, ázsiai és fejlett részvényalap ért el 7-8 százalékos hozamot. Akik egy évvel ezelőtt választottak részvényalapot, akkor döntöttek jól, ha ázsiai vagy feltörekvő piaci konstrukciót választottak; ezek közül több is 30 százalékot meghaladó hozamot ért el 12 hónap alatt. A legjobban az aegonos török részvényalappal lehetett keresni, csaknem 70 százalékot emelkedett az árfolyama egy év alatt.

A kötvényalapoknál hasonló volt a helyzet, mint a részvényalapoknál. A hazai konstrukciók befektetői idegesen figyelhették az árfolyamokat, hiszen a hazai hosszú kötvényalapok árfolyama jellemzően 4-5 százalékot esett harminc nap alatt. Az állampapír-piaci hozamok emelkedése a rövid kötvényalapokra is hatással volt, ezek árfolyama is csökkent a hónap során. A novemberi hozamugrásnak köszönhetően egyéves távon nézve is sovány lett az alapok teljesítménye, a rövid kötvényalapoké – az OTP Optima kivételével – jellemzően az 5 százalékot sem éri már el, a hosszúaké pedig még alacsonyabb.

Míg azonban a magyar állampapírpiacon befektető kötvényalapok kifejezetten rosszul teljesítenek mostanában, a nemzetközi konstrukciókon szépen lehetett keresni. Az Aegon nemzetközi kötvényalapja és az MKB nemzetközi vállalati kötvényalapja is magas hozamot ért el novemberben, és a nemzetközi kötvényalapok teljesítménye hosszabb távon is jónak mondható. Szintén sokat lehetett keresni a hónapban a származtatott kötvényalapokkal. Az OTP mindhárom ilyen konstrukciója, a Supra, a feltörekvő piaci és a globális kötvényalap is százalékosan két számjegyű mértékben emelkedett, és bár az elmúlt időszakban a Supra árfolyama sokat ingadozott, a befektetők hosszabb távon is elégedettek lehetnek mindhárom alap teljesítményével. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.