BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még nem emelnek a bankok

Jövőre ismét növekedhetnek a pénzforgalomhoz kapcsolódó díjak a szolgáltatóknál

Bankrendszer. Nem várható díjemelési hullám a jövő év elején a pénzügyi szolgáltatások területén. A kereskedelmi bankok jelentős része ugyanis nem tervezi a pénzforgalmi és befektetési számlákhoz kötődő díjak és jutalékok emelését a következő két hónapban. Ennek ellenére mégis arra kell számítanunk, hogy a hitelintézetek jövőre mégis ügyfeleikre hárítják át a bankadó jelentős részét.

A Világgazdaság érdeklődésére a tíz legnagyobb kereskedelmi bankból öt – a Budapest Bank, az Erste Bank, az MKB Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank – azt közölte, hogy sem az idén, sem a következő esztendő első hónapjában nem tervezi a lakossági és a vállalati számlavezetéshez, valamint a kártyahasználathoz kapcsolódó díjak és jutalékok emelését. A felsorolt hitelintézetek az OTP Bank kivételével nem módosítják a befektetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségeket sem.

Ám a legnagyobb magyarországi banknál tervezett módosítás sem drágítás, hanem egyszerűsítés. Január 3-tól ugyanis a tőzsdei megbízások addig értéksávokhoz kötődő díjai egységessé válnak. Így a vételi és eladási jutalék összeghatártól függetlenül 0,8 százalék, de legalább 3 ezer forint lesz. Az OTP Direkten adott tőzsdei megbízásokra kedvezményes díjat határoz meg a bank, melynek összege 0,65 százalék, de legalább ezer forint lesz. Azoknak, akik 2010. november 2. és december 31. között nyitnak OTP Nyugdíj-előtakarékossági számlát, nem kell megfizetniük a 2010. évi számlavezetési díjat.

Lapunk érdeklődésére sajnos több hitelintézet – köztük a CIB Bank, az FHB Bank, a K&H Bank és a Magyarországi Volksbank – nem reagált, az UniCredit Bank pedig kitérő választ adott. Így nem sikerült megtudni, hogy azok tervezik-e a díjak és jutalékok módosítását.

Nyár végén, ősz elején azonban több hitelintézet is jelentősen növelte a hitelekhez és a pénzforgalom lebonyolításához kapcsolódó díjakat a Bankometer.hu akkori elemzése szerint. A felmérés eredményei szerint a bankadó bejelentését követően, szeptemberben mintegy 12 százalékkal növekedett a számlavezetés átlagos díja, a hitelek kezelési költsége, a folyósítási díja pedig 10 százalék körüli mértékben nőtt.

A tanulmány szerint világhálón indított átutalási megbízások díja nagyobb mértékben emelkedett. Ennek ellenére mégis úgy látják, hogy a fiókban végzett tranzakciók díja akár két-háromszorosa is lehet az interneten keresztül intézettekéhez képest. Így banki költségeinket azzal csökkenthetjük leginkább, ha minél több esetben intézzük pénzügyeinket internetbankon keresztül.

Szeptemberben nem a bankadó miatt emelkedtek a bankok díjai és jutalékai – mondta a Világgazdaságnak Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója. Szerinte a hitelintézetek akkor még a különadó bevezetése előtt emelkedő költségeikkel növelték meg az ügyfelek által fizetendő összegeket.

Szerinte azonban egy piacgazdaságban elkerülhetetlen, hogy egy vállalkozás a fizetendő költségeket és adóterheket beépítse az általa gyártott termékek és nyújtott szolgáltatások árába. A kereskedelmi bankoknál szerinte ennek két akadálya lehet: a verseny, valamint az, hogy a díjak növelésével csökkentik ügyfeleik fizetőképességét és ezzel növelik hitelportfóliójuk kockázatosságát.

Müller János azt is megemlítette, hogy a hitelintézetek az idén elfogadott magatartási kódexben kötelezték magukat, hogy csak jól meghatározott körülmények között változtatják meg egyoldalúan díjaikat és jutalékaikat. A vezető tanácsadó azonban felhívta a figyelmet, hogy a kódex csak a lakossági hitelekre vonatkozik. Más ügyletekhez, például a számlavezetéshez és a befektetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjaknál és jutalékoknál nem vállaltak ilyen kötelezettséget. Müller János azt is megemlítette, hogy a bankok közti megállapodás több olyan esemény bekövetkezésekor lehetővé teszi a díjemelést, mint amilyenek az utóbbi időben megtörténtek. Ezek közé tartozik az adózási rendszer megváltozása, a gazdaságpolitikai környezet módosulása és az ország leminősítése.


Újabb korlátok

A bankok számára a lakáshiteleknél kötelező lesz a deviza-középárfolyam alkalmazása a tegnapi kormánydöntés nyomán – közölte Nagy Anna kormányszóvivő. Az adósok előtörleszthetnek, ötévente egyszer díjmentesen hosszabbíthatják a futamidőt. Emellett tilos az ügyfél számára hátrányosan módosítani a szerződéseket. A kamatok kapcsán kizárólag a kormányrendeletben meghatározott módon változtathat a bank, ellenkező esetben a hitelszerződés semmis. Nagy Anna hangsúlyozta: a kormány döntése nyomán nem háríthatják át a fogyasztókra a válságadót. GIJ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.