BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyik mellette, másik ellene

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervek mindenhol kihatnak a tőzsdékre

Egymással homlokegyenest ellentétes elképzeléseik vannak a különböző régiós kormányoknak a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerről, és ez várhatóan a pénz- és tőkepiacokra is hatással lesz a következő években. A legdrasztikusabb ellentét a kasszákkal szemben Magyarországon van, nálunk a kormány a második nyugdíjpillér felszámolására törekszik. Ez a részvényárfolyamokon is nyomot hagyott. „A magyar részvénypiacon a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervek már beárazódtak, a tőzsde a tavalyi utolsó negyedévben 15 százalékkal teljesítette alul a régiós piacokat” – mondja Loncsák András, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő részvényüzletág-igazgatója.

Az új év első heteiben viszont már felülteljesít Budapest, ennek részben az az oka, hogy a befektetők zárták az eladási pozíciókat, mivel a pesszimizmus túl nagy volt már a magyar részvényekkel szemben, részben pedig az, hogy a varsói parkett is kapott egy pofont az ottani kormánytól: a nyugdíjkasszák a jövőben csak a bruttó bér 2,3 százalékát kapják meg a korábbi 7,3 helyett. A bejelentés hírére a lengyel tőzsde több napig tartó zuhanással reagált, hiszen az ottani nyugdíjalapok vagyonának 35 százaléka jóformán csak lengyel részvényekben van (nálunk 10 százalék körüli az alapokban a magyar papírok aránya). A részvénypiac nem csak emiatt érzékeny terep Lengyelországban, az ottani kis- és középvállalkozások szívesen vontak be tőkét a tőzsdén keresztül, így a kormánynak vigyáznia kell, tönkre ne tegye ezt a lehetőséget. Úgy tűnik, vannak is erre irányuló lépések, arra ösztönzik majd a kasszákat, hogy a náluk maradó 2,3 százaléknyi járulékot kizárólag a tőzsdén fektessék be, és portfólióik maximális részvényhányadát is növelni kívánják, a jelenlegi 40 százalékos felső határról. „Ez viszont a kötvénypiacon hozhat hozamemelkedést” – mondja Loncsák.

A magyar és lengyel törekvésekkel ellentétes folyamatok zajlanak Csehországban és Szlovákiában. A cseheknél, ahol az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer erős, magánnyugdíjpénztárak viszont eddig nem voltak, 2012-től útnak indítják a kötelező pillért is. Ebbe a 40 év alatti munkavállalóknak kell majd belépniük, és kezdetben bruttó bérük 3 százaléka kerül a magánszámlára, később a hozzájárulás mértékét 4, majd 5 százalékra emelik. A számlát vagy valamelyik magánpénztár, vagy az állami nyugdíjalap fogja kezelni. „A cseh tőkepiacnak mindenképpen jót tesz majd a magánnyugdíjpénztárak létrehozása” – mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Kérdés persze még, hogy a magánkasszák mennyi részvényt tartanak majd, az alternatívaként választható állami alapban ugyanis csak állampapírok lesznek, és az önkéntes kasszák portfólióiban is alacsony a részvények aránya.

A szlovákoknál az előző Fico-kormány szüntette meg a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot, amelyet most visszaállítanak. Az előző, kabinetnek köszönhető az is, hogy a kasszáknak minden fél évben pozitív hozamot kellett elérniük – ellenkező esetben saját tőkéjük terhére kellett kipótolniuk a hiányt –, s ez szélsőségesen konzervatív befektetési politikára kényszerítette a vagyonkezelőket. Ez a szabály viszont szintén megszűnik, így a pénztárak a jövőben szabadabban fektethetnek be a hosszú távon magasabb hozam reményében kockázatosabb eszközökbe. Ennek viszont a nem igazán létező szlovák tőkepiacra kevés hatása lesz, sőt, a régiós piacokat sem befolyásolja érdemben – mondják a szakemberek –, egyáltalán nem tudni még ugyanis, hogy a szlovák kasszák milyen részvényeket vásárolnak majd. HB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.