BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit nyertek a japán katasztrófán a héják

A befektetők jelentős profitot halmoztak fel a Japánban bekövetkező földrengés és atomkatasztrófa segítségével. A tragédia megerősítette az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos korábbi aggodalmakat.

Az eladósodottság, a csökkenő népesség és a stagnáló gazdaság miatt a befektetők egy része eddig is aggódott Japán kilátásait illetően, a helyzet pedig tovább romlott a péntek óta tartó katasztrófahelyzet hatására.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint számtalan fedezeti alap fogadott a japán államcsődre és ezzel rövid idő alatt jelentős hasznot húzott. A japán csődkockázat ugrásszerűen nőtt a pénteki földrengést követően, a CDS-piacon 10 millió dollárnyi japán államadósság biztosításának ára a korábbi 79 ezerről 103 ezer dollárra ugrott hétfőn. A Nikkei index és a globális értékpapírpiacok a várakozásoknak megfelelően lefelé indultak, ugyanakkor – némi meglepetésre – a jen erősödött, ugyanis a piac arra számít, hogy a befektetők a következő hetekben hazahozzák pénzüket.

A nyereségek mértékét jól mutatja, hogy a 90 millió dollárral gazdálkodó Commonwealth Opportunity Capital egy 200 ezer dolláros befektetéssel pár nap alatt több millió dolláros profitot gyűjtött. A befektetési cég vezetője két éve a japán céges kötvények ellen fogad, ennek ellenére hangsúlyozza, hogy nem akarnak rosszat az embereknek, ugyanakkor a helyzet jól mutatja, hogy milyen törékeny a japán gazdaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.