BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szecessziósok és festőnők

A tavaszi művészeti árverések zömét májusban rendezik meg az aukciósházak és galériák, amelyek túlnyomó többsége már közzétette az első félévi időpontokat. Persze március vége és április közepe is tartogat meglepetéseket a műgyűjtőknek.

E hét szombaton egy festmény- és egy grafikai aukciót ülhetünk végig. Utóbbit délben, a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában rendezi meg az Arte Galéria. A kínálat zömét alacsony árszintű metszetek, mappák, illusztrált könyvek adják, ám néhány dekoratív akvarell a festménygyűjtőknek is érdekes lehet. Ilyen Jaschik Álmos szimbolista illusztrációja (119. tétel, 80 ezer forint) és egy másik hazai szecessziós alkotó, Kacziány Aladár Az ifjú költő című kompozíciója (122., 70 ezer forint).

Délután 3 órától a Belvedere Szalonban kerül kalapács alá 173 festmény, grafika és szobor. Forró Tamás minden bizonnyal a június eleji árverésére tartogatja az igazi nagyágyúkat, de most is akadnak komoly tételek. Barcsay Jenő korai, 1935 körül készült Szentendrei tája 7. tételszámon, 4,8 millió forintról startol, míg Derkovits Gyula hasonló korú Ház piros kúttal című temperaképéért (106.) 6,5 millió forint a legalacsonyabb ajánlat. Az aukció sztárfestménye a 160. számon sorra kerülő Szinyei Merse Pál-tájkép lesz. A Vadrózsabokor címet viselő napfényes, üde impresszionista vászon sokáig csak fekete-fehér reprodukcióról volt ismert a szakmában. A 12 millió forintos kikiáltási ár jelentősen emelkedhet a licitek során, hiszen Szinyei elsőrangú festményeiért az elmúlt években 40-50, sőt egy ízben 90 millió forintot is megadtak a piacon.

Az aukció érdekességei között említhetjük a huszadik század első felében alkotott, rejtélyes életútú Endresz Aliz három művét. Endresznek néhány karakteres olajképe szerepelt a Saphier-gyűjteményből 2008-ban, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett Hölgyek palettával. Magyar nőfestészet 1895–1950 című forrásértékű kiállításon. Most hagyatéki bélyegzővel ellátott akvarellekre tehetünk szert 75–180 ezer forinttól. Jobban ismert festőnő volt a nemrég elhunyt Vaszkó Erzsébet. Parkban című, 1945-ös pasztellje – amelyet korábban Kieselbach Tamás is reprodukált Modern magyar festészet 1919–1964 című könyvében – 79. tételszámon, 2,2 millió forintról várja az ajánlatokat szombaton a Szent István téri aukciósházban.

Izgalmas tételnek számít a 96. is, amely Balogh Balázs András cigány festő Mulatozás a tűz mellett című farostképét takarja. A karakteres szín- és formavilágú, valóban tüzes hangulatú festmény kikiáltási ára 95 ezer forint. A 61. tétel alkotója, Krizsán János ismertebb szereplője a magyarországi műkereskedelemnek, a koltói Teleki-kastély parkját ábrázoló olajkép pedig kiemelkedően színvonalas darabja az életműnek. A művet 420 ezer forintról indítja szombaton Forró Tamás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.