BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ENSZ: Összeomolhat a globális pénzvilág a dollár miatt

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a dollárba vetett bizalom válságba kerülhet és az amerikai valuta "össze is omolhat", amennyiben annak értéke tovább csökken a többi devizával szemben.

A világ gazdasági helyzetéről szóló évközi jelentésében az ENSZ gazdasági divíziója arra mutatott rá, hogy a külföldieknél lévő dollárkészletek értékcsökkenéssel súlyos negatív kihatással lehet a gazdaság talpra állására. A "Világgazdasági helyzet és kilátások" című ENSZ jelentés megállapította, hogy a dollár átváltási árfolyama a többi kulcsfontosságú valutát tartalmazó kosárhoz képest a legalacsonyabb szintet érte el az 1970-es évek óta.

A folyamat hajtóereje részben az Egyesült Államokban  és más jelentős gazdaságokban érvényes kamatlábak közti különbség volt, továbbá az amerikai államadósság fenntarthatósága miatti növekvő aggodalom. Az ENSZ meglátása szerint a hatalmas külföldi dollárkészletek értékének csökkenése a dollárral kapcsolatos bizalmi válsághoz, az pedig a globális pénzügyi rendszer összeomlásához vezethet.

Rob Vos vezető ENSZ-közgazdász szerint, ha a feltörekvő piacok tömeges dolláreladásba kezdenek, az jelentős árfolyamesést eredményezhet. A szakértő a Reutersnek nyilatkozva kiemelte: a veszély egyelőre nem kézzelfogható, de gyorsan válsághelyzet alakulhat ki, amennyiben az egyéb tényezők rosszul alakulnak. Vos a lehetséges következmények között sorolta fel, hogy az Egyesült Államok esetleg nem tud eleget tenni adósságszolgálatának.

A Goldman Sachs a közelmúltban csökkentette az amerikai dollár kilátásaira vonatkozó prognózisát. A pénzintézet az euró/dollár árfolyamra vonatkozó prognózisát a korábbi 1,40-ről 1,45-re emelte három hónapos időtávon, a döntést pedig az amerikai gazdaság relatív gyenge növekedésével indokolta. A Goldman szakértői szerint a következő fél évben a zöldhasú tovább gyengülhet és egy euró ára elérheti az 1,50 dollárt, majd egy éves távlatban 1,55 dollárig is felkúszhat, az eurózóna adósságválsága ellenére.

"Tekintettel a továbbra is magas munkanélküliségre, az állami pénzügyek stabilizálásának szükségszerűségére és a változatlanul gyenge ingatlanpiacra, az Egyesült Államok növekedési kilátásai továbbra is kevésbé vonzóak, mint más országokéi" – fogalmazott elemzői kommentárjában Thomas Stolper. A Goldman munkatársai szerint a befektetőket egyelőre nem sikerült meggyőzni a dollár stabilitásáról és az év vége előtt végrehajtandó alapkamatemelés lehetősége sem tűnik hitelesnek a pénzintézet szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.