BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan nyerhetünk a drága frankon? - Banki körkép

Egekben jár a svájci frank ára, a hónap közepén ismét megdőlt a 220 forintos lélektani határ, az euróval szemben pedig szinte naponta állít fel újabb historikus csúcsot az alpesi fizetőeszköz.

Aki úgy gondolja, ez a trend tartós marad, befektetheti a pénzét akár svájcifrank-betétbe is annál a néhány banknál, amely kínál ilyet. A hitelintézetek zöme ugyanis nem foglalkozik frankbetétekkel a gyér érdeklődés miatt. Az OTP-nél, ahol 12 devizanemben vezetnek számlát, is elenyésző a svájcifrank-betétek aránya, a devizabetét-állomány mindössze 2,5-3 százalékát teszi ki.

A CIB Banknál is hasonló a helyzet, az ügyfelek, ha svájci frankból és euróból is hirdetnek betéti akciót, húsz esetből 19-szer az euróbetétet választják. Az UniCreditnél és a Budapest Banknál is marginális a kereslet, az MKB-nál viszont arról számoltak be, hogy az év eleje óta mintegy 5 százalékkal nőtt a frankalapú betétállomány.
Komoly nyereséget ezeken a betéteken persze csak akkor érhet el az ügyfél, ha a frank erősödik a forinthoz képest, a kamatok ugyanis meglehetősen alacsonyak.

A CIB-nél a legmagasabb, 2,5 százalékos kamat 12 hónapos lekötés esetén érhető el, az MKB csúcskamata 2 százalékos, és szintén egyéves betétre jár, de vannak olyan hitelintézetek, amelyek csak néhány tized százalékot hajlandók fizetni a náluk parkoltatott svájcifrank-lekötésekre. Ez egyébként nem meglepő, hiszen a svájci alapkamat is rendkívül alacsony, az alpesi ország központi bankja a három hónapos bankközi kamatláb (LIBOR) célsávját 0–0,75 százalékban határozta meg. Ehhez képest a 2 százalék fölötti betéti ajánlatok gálánsnak nevezhetők.

Az euróbetéteknél már nagyobb a választék és az állomány is, a bankok is folyamatosan hirdetik az akcióikat. Aki az elmúlt hetek viszonylag kedvező euró/ forint árfolyamát kihasználva előre megvásárolta a nyaralásra szánt valutát, több helyen is találhat néhány hónapos lekötési ajánlatot. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint áprilisban átlagosan 1,92 százalékos kamatot adtak a bankok a lekötött euróbetétekre, a jelenlegi akciós ajánlatok ennél jobbak, 3 százalék körül fizetnek az ügyfélnek. A Raiffeisen új betétekre, a CIB szintén új és internetes lekötésekre, az OTP pedig olyan ügyfeleknek ad ennél néhány tized százalékponttal magasabb kamatot, akik egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesznek a banknál.

Az egyik legmagasabb kamat – amelyet külön feltételek nélkül meg lehet kapni – az UniCredité, amely az ötéves lekötésre évi 4 százalékot fizet. Ez azonban, ha időközben emelkedik az eurózónában az alapkamat, és ezt a betétkamatok is követik, nem biztos, hogy a legjobb választás az ügyfél számára. Ennél is nagyobb, akár 4,5 százalékos betéti kamat is elérhető a K&H-nál, ha valamilyen más befektetéssel kombinált konstrukcióban köti le az ügyfél az euróit.

Akinek az akciós betét futamideje túl hosszú, mert a nyaralás már nagyon közel van, annak az akciós betéteknél talán valamivel szerényebb hozamot fizető, ám jóval likvidebb eurós pénzpiaci alapok ajánlhatók. A nagyobb hazai pénzügyi csoportok mindegyikénél van ilyen konstrukció, amelybe akár már néhány napra is el lehet helyezni a valutát némi hozam reményében. Ezek az alapok az elmúlt egy évben 0–3,2 százalékos kamatot értek el, a legjobban a Budapest Alapkezelő konstrukciója teljesített.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.