BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beteljesülhet a katasztrofális jóslat - Iszonyatos frankszáguldás

A svájci frank 1,15533-ig erősödött az euró ellenében, amely új történelmi csúcsot jelent a franknak (mélypontot az eurónak), valamint a széleskörű kockázatkerülés hatására a forint is gyengült. A svájci frank/forint keresztárfolyam új historikus mélypontja 233,589. Az UBS Bank jóslata alapján az euró pedig akár paritásra is kerülhet a frank ellenében.

A svájci frank az elmúlt hetekben folyamatosan dönt meg történelmi csúcsokat az euróval szemben, és historikus szinteken áll a vezető devizák ellenében.

Az európai adósságválság eszkalálódása okozza a kockázatkerülést és a félelmet a piacon. Az Európai Unió továbbra sem talált megoldást a gyenge euróövezeti államom problémáira, és Görögország napról-napra közelebb kerül az államcsődhöz.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Olaszország és Spanyolország is a figyelem középpontjába került az adósságválság kapcsán. Nouriel Roubini, aki megjósolta a világgazdasági válságot korábban azt mondta, ezek az országok túl nagyok ahhoz, hogy bukjanak, vagyis az EU-nak nem lenne elegendő forrása, hogy megmentse ezeket az országokat.

A forint 270-es szintig szakadt az euróval szemben kedd délelőtt, pedig múlt csütörtökön még 14 havi csúcson járt, 262 közelében. Az euró/forint kurzus 269-es árfolyam körül mozog délelőtt. A forint még így is viszonylag erős, a 270-es pszichológiai, és a 271,17-es technikai szint (200 napos mozgóátlag) tarthatja meg a hazai devizát. A félelmek fokozódásával, így a kockázatvállalási hajlandóság mérséklődésével a forint feltörekvő devizaként várhatóan újra gyengülni kezd, és ezek a szintek eleshetnek.

A svájci frankkal szemben új historikus mélypontra került a hazai deviza (a frank/forint keresztárfolyam egyik lába az euró/frank), 233,589-es szinten. Reggel még 228 egységet kellett adni a forintból a frankért cserébe, azonban a nemzetközi környezet fokozatos romlásával került új történelmi szintekre a forint.

Az euró mélypontja 1,15533-as kurzuson állt be az alpesi devizával szemben 1,17266-os záróárfolyam után, délelőtt 1,16 körül stabilizálódott a jegyzés. Múlt héten végén még 1,2, a hét elején 1,22-1,23 körül járt az euró/frank.

Az UBS Bank korábban kiadott elemzésében azt írta, az euró paritásra, vagy paritás alá is kerülhet a svájci frankkal szemben, amennyiben nem mérséklődnek az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak. A svájci frank paritásig erősödhet az euróval szemben, amennyiben Görögország „rendezetlen államcsődbe” kerül, és megfertőzi a régió országait – áll az UBS elemzésében.

Az a forgatókönyv, amely szerint - folytatják az elemzők - igen rendezetlen körülmények között valósul meg az államcsőd bankválságot hozhat és fertőzés indulhat el az euróövezet periférikus országaiban. Ebben az esetben az euró/svájci frank árfolyam egészen a paritásig csökkenhet, vagy még lejjebb.

Ha az euró paritásra kerül a frankkal szemben, akkor a frank/forint meg fog egyezni az euró/forint éppen aktuális kurzusával, jelen esetben a 269-es szinttel. Ki kell emelni, hogy ebben az esetben a jelenleginél jóval erőteljesebb piaci volatilitás következne be, és a forintot sem tartaná meg a 200 napos mozgóátlag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.