BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pirosban Budapest: a Mol és az OTP is esik

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 65,83 pontos csökkenéssel, 21.749,97 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,30 százalékkal gyengült.

A vezető részvények mindegyike negatívban kezdte a napot: a Mol papírok kurzusa 0,34 százalékkal 20100 forintra, az OTP részvényeké 1,58 százalékkal 5475 forintra csökkent néhány perccel fél tíz előtt. A Richter részvények árfolyama 1,08 százalékos csökkenéssel 36500 forinton áll, míg az MTelekomé 0,17 százalékos mínusszal 561 forint.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető részvénypiaci elemzője mínuszos nyitást vár kedden. Mint mondta, nem múltak még el a görög és az olasz eseményeket övező aggodalmak. Hozzátette: a negatív nyitásból napközben talpra állhat a hazai index, az OTP ledolgozhat a hátrányából, és esetleg a Mol is, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a zárás is mínuszos lesz.

Somi András, a KBC Securities elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár pánikhangulat még nem alakult ki a börzéken, a befektetők szemmel láthatóan menekülnek a kockázat elől, a menedékdevizák és alacsony kockázatúnak tartott állampapírok erősödnek; ez a trend ma és a hét hátralévő részében is kitarthat.

Mint mondta, a BÉT számára is a nemzetközi hangulat lehet ma a meghatározó, a 9 órakor érkező inflációs adat befolyásolhatja egyedül a hazai kereskedést, de a hangsúly feltehetően az eurózónából érkező híreken lesz. A meghatározó papírok egyaránt 2 százalék feletti esést könyvelhettek el hétfőn, piacmozgató vállalati hír egyelőre ma nem látott napvilágot.

Kiemelte azt is, hogy az euró jelentősen gyengült hétfőn és a ma reggeli kereskedésben is a dollárral szemben, jelenleg bőven a lélektani 1,40-es szint alatt, 1,3915 körül áll az árfolyam. Az arany euróban mérve új csúcsot ütött, az EUR/CHF keresztárfolyam új mélypontot ért el hétfőn a svájci frank erősödése nyomán.

A svájci frank végül új csúcsra emelkedett a forinttal szemben is tegnap délután az Olaszországból érkező pesszimizmus hatására. A CHF/HUF kurzusa először lépte át a 228-as szintet új csúcsot ütve 228,25-ön. Az éjszaka folyamán - alacsonyabb likviditás mellett - azonban 229 felett is járt az árfolyam, ma reggel pedig 228,4 közelében mozog - emelte ki.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 498,35 pontos, 2,23 százalékos csökkenéssel, 21.815,80 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 13,2 milliárd forint volt, a vezető részvények estek a múlt pénteki záráshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.