BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új történelmi mélyponton az euró – 225 forint felett a frank

A piacokon újra a kockázatkerülés az úr, az európai vezető tőzsdeindexek esést mutatnak. A múlt héten az Egyesült Államokból érkezett kedvezőtlen adat, ma pedig Görögország és Portugália van a figyelem középpontjában.

A svájci frank ára 225 forintra kúszott fel, miután az euró új történelmi mélypontra zuhant az alpesi devizával szemben.

Az euró frank kurzus áttörte a lélektani 1,18-as árfolyamot, és 1,1709-ig szakadt a jegyzés. Reggel még 1,19-es szinten állt az euró a frank ellenében.

A forint 264-es reggeli árfolyamról 265,5-ig esett az euróval szemben. A forint gyengülése, valamint az euró új mélypontjának együttes hatására a svájci frank ára 221,5-ről 225 forint fölé került.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az euró/svájci frank árfolyam 1,21-es szinten is állt a múlt héten, és 214 forintért is hozzá lehetett jutni a hét közepén az alpesi devizához.

Jelentős hangulatromlást hozott pénteken az Egyesült Államokból érkező katasztrofális munkanélküliségi adat. A várakozásokkal ellentétben 9,1 százalékról 9,2 százalékra emelkedett a munkanélküliség ráta, és csupán 18 ezer új munkahelyet teremtett a gazdaság a várt több mint 100 ezer helyett.

Hétfőn az euróövezet adósságválsága súlyosbította a helyzetet: Olaszország és Görögország is a figyelem középpontjában állt. Európai politikusok és jegybankárok lehetségesnek tartják, hogy az adósságválság Olaszországra is átterjed.

Az uniós vezetők pedig most már elfogadnák, ha Görögország egy új pénzügyi segélyprogram keretében leállna bizonyos kötvényadósságainak törlesztésével, ha ezzel sikerülne fenntartható pályára állítani a görög államadósság-folyamatot - írta magas rangú EU-forrásokat idézve a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap szerint EU-szinten ez most vetődött fel először. Az új stratégia a Financial Times értesülése szerint egyéb adósságteher-csökkentő kedvezményeket is tartalmazna az európai hitelezők részéről Görögország számára, például a pénzügyi segítség keretében nyújtott hitelek kamatának mérséklését és széleskörű kötvény-visszavásárlási programot.

A lapnak név nélkül nyilatkozó magas rangú EU-illetékes - aki részese a tárgyalásoknak - azt mondta: az alapvető cél a görög adósságteher csökkentése "a magánszektor és a közszektor együttes cselekvésével". A Financial Times forrásai szerint az előkészítés még korai szakaszában jár, és a részletek kidolgozása a nyár vége előtt nem várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.