BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankhitel: Magyarország nem veszi figyelembe az osztrák nyomást

A magyar kormány kész tények elé állítja Ausztriát abban a viszályban, amely a magyar hitelfelvevők hiteleinek bel- és külföldi bankok terhére történő részleges elengedése körül támadt - írja a Die Presse.

Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet felvilágosítása szerint a budapesti kormány  már ma, szerdán véglegesiti a vitás törvénycsomagot. És a hivatalos út az Európai Bíróságnál, amellyel Michael Spindelegger külügyminiszter kedden is fenyegetőzött, költséges dolog. Egy úgynevezett "ideiglenes utasítás" kérelmezéséhez Jens Hamernek, az Európai Bíróság szóvivőjének közlése szerint Ausztriának először szerződés megszegése miatti eljárás lefolytatására kellene törekednie Magyarországgal szemben. A bírák ugyanis csak ekkor dönthetnek, vajon egyáltalán kínálkozik-e lehetőség a beavatkozásra, tekintettel a fenyegető kár módjára és súlyosságára. Az EU történetében ezt a jogi eszközt a mai napig mindenesetre rendkívül ritkán alkalmazták.

Alexander Schallenberg, Spindelegger szóvivője szerint Bécs már riasztotta az Európai Bizottságot, aki tegnap jelezte kétségeit. Schallenberg azonban nyitva hagyta azt (a kérdést), vajon Ausztria tényleg az Európai Bírósághoz fordul-e. "Valamelyest meglepett az ausztriai reagálások hevessége" - hangoztatta a Die Presse-nek Szalay- Bobrovniczky nagykövet, aki egyben utalt annak az 1,3 millió magyarnak a "súlyos helyzetére", akik svájci frankban adósodtak el. Tekintettel erre a számra, meg kell állapítani, hogy "a bankok tudatosan sok

A bécsi lap szerint Werner Faymann (osztrák) kancellár a dolgot másként látja. Megvizsgálják, vajon arról van-e szó, hogy "megengedhetetlen beavatkozás" történt magánjogi szerződésekbe - hangoztatta kedden a minisztertanács ülése után. A korábbi évek kedvező konjunktúrája idején sok magyar frank- és euróhitelek felvételével fedezte le magát. A forint hanyatlásával viszont most problémáik vannak a törlesztések visszafizetésével. A nagykövet akár 900.000-re becsüli azok számát, akik a törlesztéseiket nem tudják kiegyenlíteni.

A Die Presse ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az osztrák vállalatok, amelyek még mindig a harmadik legnagyobb befektetőnek számítanak Magyarországon, tartózkodóan reagálnak, amikor a szomszédos országgal való üzletükről esik szó. "Önkényes cselekedetekről" és "őrült politikusokról" beszélnek, a jogbiztonság aláásásáról az Európai Unió szívében.

Nyilvános kritikát azonban senki sem akar gyakorolni. Legkevésbé maguk a bankok. Attól tartanak ugyanis, hogy minden megnyilatkozás megtorpedózhatná az utolsó mentési kísérletet informális szinten. Hiszen éppen a Bécsből és Brüsszelből remélt védelmi segítség mellett a bankok továbbra is a magyar bankszövetségnek a magyar kormánnyal való tárgyalásaira tesznek. Az esélyek persze  nem nagyok. "A Fidesz autista párt" - hangoztatják gazdasági körökben. Ennek pedig következményei vannak az ország gazdaságára, amely egyébként is szenved a belső fogyasztás csökkenése  miatt. S Magyarország egyre kevésbé lesz vonzó új befektetők számára

A pillanatnyilag "nem biztos környezetben" a Magyarország iránti érdeklődés gyengült - idézi a bécsi lap az osztrák gazdasági kamarát. Azok a cégek, amelyek már Magyarországon vannak, ugyan nem tervezik az azonnali kivonulást, de már vannak ilyen megfontolások. "Magyarország biztosan olyan piac, amely a legszorosabb megfigyelésünk alatt áll" – hangoztatják például a Raiffeisennél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.