BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két cég húzta fel a profitot

A második negyedévben jóval több nyereséget értek el a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában jegyzett cégek, mint egy évvel korábban. Az eredményeiken javító társaságok is többen voltak, mint az előző negyedben. A jelentős profitbővülés azonban főleg két nagy vállalatnak köszönhető.

A magyar vállalkozások krémjének tekinthető 18 – tőzsdén jegyzett A kategóriás – cégből csak kettő volt veszteséges a második negyedévben. A nyereségesek közül nyolcnak csökkent és ugyanennyinek nőtt a profitja. Ez jobb teljesítmény, mint az előző három hónapban, amikor 16 cég közül öt könyvelt el veszteséget, a nyereségesek közül háromnál javult, hétnél romlott az eredmény.

A 18 társaság összesített árbevételét 14,3 százalékkal, 1901 milliárd, adózott eredményét 376 százalékkal, 126 milliárd, nettó profitját 235 százalékkal, 109 milliárd forintra növelte. Az utóbbi két adat közötti különbség a konszolidált eredménykimutatatásba bevont leányvállalatok kisebbségi részesedéseire járó profit, amely az anyacég tulajdonosait nem gazdagítja. Az első pillantásra szép eredmény szinte kizárólag két társaság forgalmának és nyereségének köszönhető.

A legnagyobb nettó profitot a Mol és az OTP Bank érte el a vizsgált időszakban. Jelentős hasznot termelt még a Richter és az MTelekom is. A legmagasabb árbevételt szintén a Mol érte el, a második legnagyobb bevétele pedig az OTP Banknak volt. A harmadik legnagyobb bevételre, 142,5 milliárd forintra az MTelekom tett szert.

A négy legnagyobb tőzsdecég közül a Mol javított leginkább az eredményein. Az olajcég a második negyedévben 53,97 milliárd forint nettó profitot ért el, míg egy évvel korábban 43,23 milliárd veszteséget jelentett. Az első fél évben a megnövekedett nemzetközi termelésnek köszönhetően a kutatás-kitermelés üzletág részesedése volt a legjelentősebb az eredményből. Az üzletág eredményének további növelése érdekében intenzív beruházási program megvalósítását tervezik Oroszországban, Szíriában, Irak kurdisztáni régiójában és a főbb kelet-közép-európai területeken.

Az OTP Bank nettó profitja 35,5 százalékkal, 37,03 milliárd forintra emelkedett a második negyedévben. Az idén a bankcsoport eredményéhez a külföldi leánycégek sokkal nagyobb mértékben járultak hozzá, mint az előző esztendőben. Mivel a svájci frank árfolyama továbbra is erős, ez növeli a bank kockázati költségeit Magyarországon és Romániában.

A Richter nettó profitja viszont 67,9 százalékkal, 8,5 milliárd forintra csökkent a második negyedévben Az eredménycsökkenést a cég a magasabb működési költségekkel és a pénzügyi tevékenységből származó veszteségekkel magyarázza. Az idén érvénybe lépett intézkedések miatt idén 7,1 milliárd forinttal nőtt a cégét érő állami elvonás.

A Magyar Telekom nettó profitja is visszaesett, 72,6 százalékkal, 4,36 milliárd forintra csökkent. A társaság forgalma pedig 3,1 százalékkal, 104,0 milliárdra mérséklődött. Az amerikai tőzsdefelügyelettel kötött céltartalék-képzési megállapodás 11,6 milliárd forinttal, az erre a negyedévre jutó távközlési különadó 6,3 milliárddal rontotta az eredményt. Mivel javulásra továbbra sem lehet számítani, fenntartják a 3-5 százalékos bevételesésre vonatkozó várakozásaikat és a beruházások 5 százalékos csökkentését előirányzó céljaikat.

A változatos eredmények ellenére a négy fő tőzsdecég részvényei kivétel nélkül jelentős, bár nem egyforma mértékben veszítettek értékükből az augusztusi gyorsjelentési szezon során. Érdekes módon azoknak a cégeknek a papírjain lehetett többet veszíteni, amelyek jobban növelték nyereségüket.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.