BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Unicredit: Sokkolt a végtörlesztés, jegelik a terveket

A Magyarországon bevezetett kedvező árfolyamú végtörlesztés bevezetése sokként érte az Unicredit bankot. A cég ugyan 900 új bankfiók nyitását tervezte a régióban, a magyar projektet lehet, hogy jégre teszik - nyilatkozta a Wirtschaftsblattnak az Unicredit csoporthoz tartozó Bank Austria közép- és kelet-európai igazgatója, Gianni Papa.

A válság hatására át kell gondolnia terjeszkedési terveit az Unicredit csoportnak - nyilatkozta az igazgató. Az eredeti tervek szerint Kelet-Európában a pénzintézet 900 új fiókot nyitott volna 2015-ig, ezt azonban az elmúlt időszak eseményeinek fényében át kell gondolniuk. Törökországban a gazdasági növekedés az első negyedév során 11 százalék volt, így ezen a piacon természetes, hogy a bank is bővítene. Romániában azonban (ahol Törökországhoz hasonlóan szintén 300 új fiók nyitását tervezte az Unicredit) más a helyzet. Az ország gazdaságának ugyanis újra lendületbe kellene jönnie ahhoz, hogy megfelelő legyen a fióknyitások időzítése, ezen kívül a görög válság is hatással lehet az országra. Ezért év végén újra kell gondolni a román stratégiát, addig pedig csak kevesebb fiókot nyitnak, mint az eredeti tervekben szerepelt.

Magyarországon a nemrég bejelentett, hétfőn pedig elfogadott, csökkentett árfolyamú végtörlesztés lehetősége sokkolta a bankot. Az Unidredit egyelőre nem vonul ki az országból, de jegeli a tervezett bővítési folyamatot. A hitelintézet Magyarországon inkább vállalati szolgáltatóként működik, így a kitettségük mindössze 765 millió euró. Ennek köszönhetően még a legrosszabb esetben is le tudja nyelni a veszteségeket a bank. Az Unicredit tízmillió eurós nagyságrendű mínusszal számol, amit nagyban befolyásol, hogy a hitelesek csak év végéig élhetnek a lehetőséggel. Az azonban biztos, hogy a döntésnek a vártnál messzebb mutató hatásai lesznek és nem csak pénzügyi értelemben.

Bár Lengyelország és Horvátország is a magyarhoz hasonló problémákkal szembesül, az Unidredit szerencsés, mivel a kelet-európai kitettsége nem olyan nagy mértékű. A svájci frankban denominált hitelek összesen 3,5 százalékot tesznek ki a portfólióban, és egyelőre semmi jele annak, hogy a többi, régióbeli ország a magyarhoz hasonló lépésre készülne. Sőt, Horvátországban nemrég megállapodást írtak alá a pénzintézetek és a kormányzat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.