BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a forint! - Megint 300 felett az euró

A forint két és fél éves mélypontra szakadt az euróval szemben csütörtök délután igen kedvezőtlen nemzetközi hangulatban.

A nemzetközi befektetői környezet egyértelműen romlott csütörtökön, így a forint jelentős gyengülést szenvedett el a vezető devizákkal szemben. A hazai deviza 1,5 százalékot esett az euró ellenében, a reggeli 296-297 közötti szintekről késő délután 300 forint fölé került a közös európai deviza jegyzése.

A pesszimizmust az okozta, hogy egyes hírek szerint elmaradhat a hétvégi EU-csúcs, illetve ha meg is tartják, nem várható áttörő megállapodást az eurózóna adósságválságának kezelésére. Mint az illetékesek megerősítették, megtartják a találkozót, azonban ez nem nyugtatta meg a piacokat.

Negyed 6 után a 301-es szintet is megérintette az euró/forint kurzusa. Ez két és fél éve nem látott mélypontot jelent a forint számára. Később 300,5 forinton jegyzik az eurót.

A svájci frank a reggeli 239 forintról 244,5 forintra drágult. Az amerikai dollár jegyzése 216-ról 220 forintra változott.

Nem csak a forint szenvedett el veszteséget, hanem a régió többi devizája is gyengélkedett. A lengyel zlotyval együtt szakadt a forint. A cseh korona, amely általában stabilabban vészeli át a negatívabb környezetet is, most 0,7 százalékot veszített értékéből.

A német DAX és a francia CAC-40 indexek több mint 2 százalékot esetek. Az angol FTSE-100 index 1,3 százalékkal karült lejjebb

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.