BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetik Spanyolországot – Borzasztó drágán jutottak hitelhez

Spanyolország kedden 3 és 6 hónapos államkötvényeket értékesített, közel a meghirdetett terv szerint (3 milliárd euró), azonban a hozamok meredeken, több százalékponttal emelkedtek az előző, októberi kibocsátáshoz képest. A kötvények hozamai 14 éves csúcsra emelkedtek a mai eladáson.

A 3 hónapos spanyol államkötvények 5,11 százalékos hozammal keltek el a keddi aukción, szemben az októberben kialakult 2,29 százalékos hozammal. Az aukció eredménye jól jelzi, hogy az eurózóna szuverén adósságválsága tovább fertőz, és elérte Spanyolországot is.

Az Európai Központi Bank kötvényvásárlással próbálja a piacot stabilizálni, azonban az intervenciók alacsony mennyiségben történnek (a múlt héten összesen 8 milliárdnyi eurózónás állampapírt vett a központi bank).

A spanyolok 6 hónapos államkötvényeket is piacra dobtak. Az aukción 5,22 százalékos hozam alakult ki, szemben az októberi 3,3 százalékos hozamszinttel.

Az aukciós eredményekre a hosszabb futamidejű papírok tovább folytatták gyengélkedésüket. A 2 éves kötvény hozama 4 bázisponttal ugrott 5,62 százalékra, míg az 5 éves papíroké 2 bázisponttal emelkedett 5,94 százalékra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.