BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög az adósságválság: csúcsot döntött a spanyol hozam

Alig három napra a választásoktól csúcsot döntött a spanyol aukciós kötvényhozam - ilyen magasan még sosem állt a szint, amióta létezik az euró.

A spanyol államkincstár a legutóbbi aukcióján 6,975 százalékos átlaghozammal tudott csak értékesíteni 10 éves lejáratú kötvényeket, összesen 3,563 milliárd euró értékben. Szakértői körökben a 7 százalékos hozamot tartják hosszútávon fenntarthatatlannak, vagyis olyan magas szintnek, aminek a finanszírozását éveken keresztül már nem tudja kigazdálkodni a költségvetés. (Természetesen rekordnak számít a 4,9714 százalékpontos kamatfelár is, mely a legbiztosabbnak tartott német és a spanyol tíz éves lejáratú kötvények között feszül.)

Az aukció eredménye azért is ijesztő, mert újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az eurózóna összeomlásától való félelem egyre gyorsabban terjed a befektetők körében: Görögország és Olaszország után most Spanyolország van soron, a következő pedig akár a legmagasabb hitelbesorolással rendelkező Franciaország is lehet.

Az alapvető kérdés továbbra is az, mi történik majd az olasz és spanyol állampapírok piacán - az Európai Központi Bank tovább vásárolja őket vagy az eurózóna végre előáll egy új megoldási tervvel. Egyelőre teljes a bizonytalanság és a csend, melyet csak időként törnek meg az Angela Merkel és Nicholas Sarkozy vitáiról szóló hírek, melyek Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) felhasználásának mikéntjéről zajlanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.