BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötvénypiac: Látszik a fény az alagút végén

A hétfői sikertelen kincstárjegy-aukció után a tegnapi kötvénykibocsátáson élénk érdeklődés mellett fogytak el a hitelpapírok. A hozamok ugyan emelkedtek, de egész Európában ez volt a helyzet. A forintárfolyam és a kamatok viszont veszélyesen magas szinten állnak.

„Látszik a fény az alagút végén: ezeken a magasabb hozamszinteken már megjelentek a vevők az állampapírpiacon” – így kommentálta Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a tegnapi államkötvény-aukció eredményét. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) három-, öt- és tízéves hitelpapírokat hirdetett meg, amelyek három-négyszeres túljegyzés mellett keltek el, így az eredetileg felajánlott mennyiségeket is megnövelte a központ. Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a délutáni nem kompetitív tenderen is vittek a papírokból, ennek köszönhetően az eredetileg meghirdetett 38 milliárd helyett öszszesen végül több mint 58 milliárdnyi hitelpapír fogyott el.

Kevésbé jó hír az államnak, hogy a hitel után igen magas kamatot fizethet: a hároméves papír 8,38, az ötéves 8,68, a tízéves pedig 8,78 százalékos átlaghozammal kelt el, utóbbi kötvénynek utoljára 2009 nyarán volt hasonlóan magas a kamata. Az állam likviditási helyzete jelenleg egyébként elég jó – mondják a szakemberek. „Az ÁKK ezért nehéz döntés előtt áll, hogy mit tegyen: nyilvánítsa sikertelenné az aukciókat, vagy vállalja a magas kamatot. Az előbbi megoldásnak rossz az üzenete, az utóbbi pedig sokba kerül az államnak” – mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.