BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséggel záró tőzsdecégek

Több mint 57 milliárd forint vesztesége volt tavaly a negyedik negyedévben a gyorsjelentését eddig publikáló négy legnagyobb tőzsdecégnek. A veszteségeket a Magyar Telekomot és a Molt terhelő különadók és egyedi tételek okozták.

Csaknem negyedével nagyobb árbevételt ért el tavaly a negyedik negyedévben az a négy jelentős tőzsdecég, amely már publikálta gyorsjelentését. A bevétel komoly növekedése azonban nem járt együtt a profit bővülésével, sőt a négy társaságnak nagyobb vesztesége volt a vizsgált időszakban, mint amekkora nyereséget a 2010 azonos időszakában produkáltak. Az összesített adatokat még az OTP Bank március 9-ére várható adatai javíthatják.

A nagyon rossz összesített adatok fő összetevője a Magyar Telekom 40 milliárd forint feletti vesztesége. A távközlési társaságnak három jelentős összegű egyszeri tételt is el kellett számolnia: az Egyesült Államok hatóságaival létrejött megállapodás szerint a macedóniai vizsgálatok lezárásával összefüggésben 21,9 milliárd forintot kell fizetnie. Macedóniához kapcsolódóan 31,4 milliárd forint értékvesztést számolt el a társaság, és a magyarországi adóváltozások miatt 27,5 milliárd forinttal több adót kellett fizetnie. Mindezen túl az elbocsátásokhoz kapcsolódó végkielégítés is milliárdokkal rontotta a cég eredményét.

Több mint 30 milliárd forintos vesztesége volt a negyedik negyedévben a Molnak. Az értékesítési üzletág pozícióját megtépázta tavaly a finomítási költségeket növelő olajár és az üzemanyag-értékesítés mértékét viszszavető drágulás. Az eredményt tovább rontották a pénzügyi tényezők, ugyanis jelentős volt a hitelek és a kibocsátott kötvények árfolyamvesztesége. A gázárszabályozás hazai változása sem tett jót a cégnek, amely nemrég visszaadta az egyébként sem használt gázkereskedői engedélyét. Felfelé húzta viszont a csoport teljesítményét a kutatás-termelési üzletág.

A növekvő állami elvonások ellenére emelkedő nyereségről számolt be a két legnagyobb gyógyszergyár. A Richter 26,2 százalékkal, 8,88 milliárd forintra, az Egis pedig 14,1 százalékkal, 5,33 milliárd forintra növelte tavalyi negyedik negyedévben elért profitját a 2010-es év azonos időszakához képest. A Richter árbevétele másfélszeresére nőtt, az Egisé viszont némileg csökkent. A két cég emelkedő profitja sem tudta ellensúlyozni a Magyar Telekom és a Mol veszteségeit.

Kedvezőtlen kilátások árnyékolják be a gyógyszergyárak szép nyereségeit. Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója ugyanis cége eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor úgy vélekedett, hogy a kormány intézkedései nyomán Magyarországon az idén mintegy 20 százalékkal eshetnek vissza a gyógyszer-értékesítésből származó árbevételek, és így a gyógyszergyárak hazai forgalma a 2000-es szintre eshet vissza. Szerinte ez a folyamat egyes gyógyszerek gyártásának a megszüntetéséhez, jelentős létszámleépítéshez és ellátási problémákhoz vezethet, és a társaság hat onkológiai és kardiológiai készítmény gyártását már abba is hagyta.

Új gyógyszert forgalmazhat a Richter

Forgalomba hozatali engedélyt kapott az Európai Bizottságtól a Richter Esmya nevű készítménye – jelentette be tegnap a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján A Richter a bevezetést követő harmadik évtől mintegy 100 millió dollár árbevételt remél a készítmény forgalmazásából.


Giczi József Új gyógyszert forgalmazhat a Richter Forgalomba hozatali engedélyt kapott az Európai Bizottságtól a Richter Esmya nevű készítménye – jelentette be tegnap a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján A Richter a bevezetést követő harmadik évtől mintegy 100 millió dollár árbevételt remél a készítmény forgalmazásából.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.