BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP volt a nap nyertese, a forintot megviselték a hírek

A mai Fed ülés előtti kivárás a bizonytalanságot erősítette a globális piacokon, így a hét első kereskedési napját irány nélküli kereskedés jellemezte. A Fed-del kapcsolatban a piac első sorban arra kíváncsi, hogy az elmúlt időszakban megjelent vártnál erősebb makrogazdasági adatokra milyen reakciókat adnak a döntéshozók; konkrétan lesz-e még bármilyen utalás további monetáris lazításra – írja elemzésében a CIB.

A fejlett részvénypiacok vegyes elmozdulásokat mutattak, a dollár azonban a pénteki erősödést követően korrigált az euróval szemben. Az euró/dollár napi mélypontját 1,3080-on érte el, ahonnan azonban a New York-i  kereskedés végére 1,3150 közelébe korrigált. A növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak az árupiaci jegyzéseknek sem tettek jót, a kőolaj ára is lefele csorgott az iráni feszültségek ellenére is.

Az európai kötvénypiacokon a válság miatti bizonytalanságot jól jelzi, hogy a német tízéves hozam 1,75 százalékon ért el új kéthónapos mélypontot, miközben a spanyol és olasz hozamok 6-8 bázisponttal emelkedtek.  Európai diplomáciai források szerint a mai pénzügyminiszteri szavazás alkalmával elfogadhatják az EU Bizottság javaslatát Magyarország kohéziós alapból származó EU-s forrásainak befagyasztásáról. A tét 495  millió euró, amitől 2013-tól eshet el az ország, miután az EU megítélése szerint továbbra sem sikerült fenntartható  módon 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányt. Ugyanakkor az EcoFin várhatóan szeptemberig időt ad a magyar kormánynak, hogy hiteles költségvetési tervvel álljon elő. 

Ezek a hírek negatívan hatottak a forint és az állampapírok piacára is, az euró/forint keresztárfolyam napi  csúcsát 295-ön érte el, és bár innen nap végére 293,40-ig korrigált, ez így is 0,8 százalékos gyengülést jelent a pénteki  értékkel összevetve. Az állampapírok másodlagos piacán a hozamok 5 bázispont körüli mértékben emelkedtek. A  BUX index azonban 0,6 százalékkal feljebb kapaszkodott, a nap nyertese az 1,2 százalékkal dráguló OTP volt: a negyedik  negyedéves veszteség mögött egyszeri tételek álltak, az alapfolyamatokat pedig kedvezőnek ítélték az elemzők. 

Hazánkban ma tették közzé a februári inflációs adatokat, amelyek a pénzromlási ütem további gyorsulását  jelzik: az év/év árindex 5,9 százalékra ugrott, és a maginfláció is 5,4 százalékra emelkedett. A piaci hatás mindazonáltal mérsékelt maradt, a kamatpálya kilátásait tekintve megítélésünk szerint továbbra is a pénzügyi stabilitási fejlemények lesznek meghatározóak. Mindazonáltal a mai és a holnapi kereskedési napot a hosszú hétvége előtt alacsony forgalom és ennek megfelelően megnövekvő volatilitás jellemezheti. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.