BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-vezér: A magas olajár robbanthatja ki a következő válságot

A kínálattal kapcsolatos aggodalmak és a geopolitikai feszültségek miatt magas olajár a globális gazdasági növekedést fenyegeti – fejtette ki kedden Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

A Valutaalap által szervezett konferencián a szakembert arról kérdezték, melyik lehetőség fenyeget leginkább egy új válsággal: az euró összeomlása, az olajár tarthatatlan szintekre emelkedése vagy egy Irán elleni támadás. A figyelem középpontjában immár nem Európa áll, ahol a helyzet kevésbé akut, hanem az olajár, a válság mindazonáltal sok irányból fenyegethet – felelte a vezérigazgató.

Ugyan a benzinkészletet és olajkészletet is magasan állnak, ennek ellenére a kőolaj árfolyama is magasan tartózkodik az iráni feszültségek miatt. A geopolitikai feszültségeken túlmenően, közeledik az autózási szezon, hiszen kitört a tavasz az északi féltekén. Ez pedig általában keresletnövelő tényező.

Februárban az OPEC napi kitermelése 30,97 millióra rúgott, az angolai és nigériai kitermelés növekedésnek köszönhetően, a januári napi 30,82 millió hordót követően. Mindezt úgy, hogy a napi limit az OPEC-ben 30 millió hordó, amit decemberben határoztak meg.

Különben Irán kitermelése 3,45 millió hordó naponta, amit csak nagy feszültségek árán, de Szaúd-Arábia talán tudná pótolni. Kérdés azonban, hogy valóban sikerülne-e ekkora kitermelés kiesést fedezni, hiszen akkor 40 százalékkal kellene növelnie kapacitásait. Az OPEC együttesen ezt meg tudná valósítani, de azzal a kitermelési kapacitásainak határára érne. Vagyis továbbra is feszült olajpiacot látnak az Erste elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.