BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtalálták a forintot a befektetők – Elszakadtunk a régiótól

A forint árfolyama csütörtökön intenzíven gyengült a vezető devizákkal szemben, és márciusban elszakadt a régiós társaitól a hazai deviza.

A forint tegnap a 297-es jegyzést is elérte az euróval szemben, amelyre a reggeli 292 körüli szintekről esett a kurzus. Este 295 közelébe kapaszkodott vissza, ahonnan azonban nem tudott újabb lendületet venni a hazai deviza.

Továbbra is az látszik, hogy a forint mutatja a legnagyobb gyengülést a régióban, ha a nemzetközi befektetői környezet romlásnak indul. A forint voltilitását korlátozhatná az EU/IMF-megállapodás.

„Az európai kockázatok előtérbe kerülése nyomán nagyobb az esélye, hogy ezúttal magasabb szinten ragad a forint” – vélekedett Kondrát Zsolt és Hosszú Edmond. Az MKB Bank közgazdászai szerint az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos politikai kockázatok folyamatos, lassú növekedése a jelenlegi árfolyamszinteken is inkább kissé a gyengülés felé mutat, de a forint mozgását továbbra is elsősorban a külföldi helyzet határozza meg.

A forint ebben a hónapban több mint 2 százalékot esett az euróval szemben, míg a régiós devizák 1 százaléknál kisebb gyengülést szenvedtek el. A cseh korona még erősödni is tudott.

„Kilépett tegnap a forint a korábban már többször említett 288,50 – 295 közötti sávból” – figyelmeztetett elemzésében Karsai Péter. A Commerzbank közgazdásza szerint az IMF szerződés körüli bizonytalan állapot (és persze a pesszimistább nemzetközi hangulat) nemcsak a hazai deviza árfolyamában látszik meg azzal, hogy 3 hetes csúcsra került, hanem a CDS-felárunk is 554 bázisponttal, 6 hetes lokális csúcsra ért. A 10 éves hazai kötvény hozama utoljára január harmadik hetében járt a jelenlegi szinteken, kilenc százalék felett.
„Könnyen lehet, hogy új, magasabb szinten lévő sáv fog kialakulni az euró/forint esetében, várhatóan a 293-298 közötti tartományban állapodhat meg a következő napokban a kurzus, hacsak nem jön hirtelen áttörés IMF-ügyben” – hangsúlyozta a közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.