BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új spórolókra hajtanak az alapok

A végtörlesztés és az adószabályok változása miatt felértékelődtek a rendszeres megtakarítások – állítja Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója. Logikusnak tartaná, ha a megmaradó magánnyugdíjpénztárok beolvadhatnának az önkéntes nyugdíjkasszákba.

A végtörlesztés és a személyi jövedelemadózás szabályainak módosulása átrajzolhatja a megtakarítások szerkezetét – mondta tegnap egy háttérbeszélgetésen Vízkeleti Sándor. Az egykulcsos adórendszer bevezetése miatt a magasabb jövedelműek több pénz takaríthatnak meg, a hitelüket végtörlesztők pedig a törlesztési kötelezettségüktől való megszabadulásuk után kezdhetnek takarékoskodni. Emellett csökkent a lakosság hitelfelvételi hajlandósága is, ez szintén növelheti a megtakarítások szerepét.

A vezérigazgató szerint az alapkezelők felkészültek arra, hogy a korábbinál nagyobb mennyiségű rendszeres megtakarításokat kezeljenek. Ehhez megteremtették a technikai hátteret, vagyis lehetőség van minden hónapban azonos összegből külön, egyedi megbízás nélkül befektetési jegyeket vásárolni. A megtakarítókat az is arra ösztönözi, hogy így fektessék be pénzüket, mert ilyenkor alacsony vagy egyszeri díjat kell fizetniük. Az alapkezelők emellett olyan, határozott futamidejű befektetési alapokat is létrehoztak, amelyek viszonylag hosszú távúak, és a futamidő során a magasabb hozamú és kockázatú portfóliót egyre kisebb kockázatúvá alakítják át.

Vízkeleti Sándor szerint az utóbbi években gyökeresen megváltoztak a befektetők igényei és a befektetési lehetőségek. Korábban a takarékoskodók elsősorban olyan befektetési alapokat kerestek, amelyek egy-egy iparágban vagy régióban működő vállalkozások részvényeibe fektettek. Jelenleg azonban sokkal ingadozóbb minden piaci szegmensben a részvények árfolyama, ezért az abszolút hozamú alapok váltak népszerűvé. A vezérigazgató logikusnak tartaná, ha a megmaradó nyugdíjpénztárak összeolvadhatnának az önkéntes kasszákkal, mivel fölösleges két egyforma célú és szerkezetű intézményt üzemeltetni a szolgáltatóknak. Szerinte a kötelező nyugdíjpénztárakból nem várható komoly mértékű visszalépés a társadalombiztosítási rendszerbe, mert akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradtak, megfontoltan választották ezt a formát.

Mivel a magánnyugdíjpénztárak vagyonkezelési tevékenysége hasonló, mint a befektetési alapoké, indokolt lehet a nyugdíjpénztári szabályozás közelítése a befektetési alapokéhoz. Mivel a megtakarítások kezelése a nyugdíj-előtakarékossági számla kezeléséhez is hasonlít, az is ésszerű lenne, ha a magánkasszatagok nemcsak az önkéntes pénztárakba vihetnék át a megtakarításaikat, hanem nyugdíj-előtakarékossági számlákra is elhelyezhetnék a felhalmozott vagyont.

A vezérigazgató igazságosnak tartaná, ha a kasszatagok átvihetnék a megtakarításaikat például egy önkéntes pénztárba, akkor arra az időszakra, amíg ezt a vagyont felhalmozták a kötelező magán-nyugdíjpénztári járulékokból, csak 75 százalék állami nyugdíj járna, a jövőben viszont már 100 állami nyugdíjra szereznének jogosultságot, hiszen az idei évtől már csak az állami nyugdíjkasszába folyhatnak be a járulékok.

Nyereséges volt az UniCredit Bank

A Pioneer Alapkezelővel azonos bankcsoporthoz tartozó UniCredit Bank tavaly 14,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, ez 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A hitelintézet 47 százalékra csökkent költség-jövedelem mutatója viszont a piac legjobbjai közé tartozik. A bank konszolidált mérlegfőösszege csaknem 10 százalékos bővüléssel, 1698 milliárd forintra nőtt. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek nettó állománya mintegy 5 százalékkal, 1142 milliárd forintra, az ügyfélbetétek állománya csaknem 8 százalékos növekedéssel, 1052 mil-liárdra emelkedett.


Giczi József Nyereséges volt az UniCredit Bank A Pioneer Alapkezelővel azonos bankcsoporthoz tartozó UniCredit Bank tavaly 14,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, ez 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A hitelintézet 47 százalékra csökkent költség-jövedelem mutatója viszont a piac legjobbjai közé tartozik. A bank konszolidált mérlegfőösszege csaknem 10 százalékos bővüléssel, 1698 milliárd forintra nőtt. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek nettó állománya mintegy 5 százalékkal, 1142 milliárd forintra, az ügyfélbetétek állománya csaknem 8 százalékos növekedéssel, 1052 mil-liárdra emelkedett. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.