BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aki túl sokszor kiált farkast...

Aki túl sokszor kiált farkast, annak a végén már senki sem hisz – jegyzik meg a magyar hiteltárgyalások kapcsán az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

„Úgy tűnik, hogy felgyorsultak az események. Többen – és nem csak a kormány oldalon – úgy nyilatkoztak, hogy akár már a héten megindulhatnak a tárgyalások az IMF/EU-hitelkeret megállapodásról” – írják az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

Ha pedig ez így lesz, akkor akár már nyár elejére, június végére megszülethet a megállapodás. Elvileg ennek nagyon kéne örülnünk, de ismerjük a mesét, aki túl sokszor kiált farkast, annak a végén már senki sem hisz – hangsúlyozzák a közgazdászok. Így vannak most ezzel az Erste elemzői is, és meglátásuk szerint sajnos így a befektetők is.

„Így a pozitív híráramnak köszönhetően talán annyira fogja futni a magyar piacon, hogy a negatívabbá váló befektetői hangulatban esetleg stagnálhat a magyar piac, amely a technikai indikátorok alapján akár emelkedhetne is. Az EUR/HUF pedig továbbra is szép emelkedő trendben van a 20 napos mozgóátlag fölött, annak alkalomadtán bekövetkező visszatesztelésével. Most éppen onnan rugaszkodott el az árfolyam” – mutatnak rá.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Pozitív hangulatban indult a kereskedés a tengerentúlon, de a nap második felében irányt váltottak az indexek, és zárásig tartott a lecsorgás (Dow 0,5%, Nasdaq -0,24%, S&P500 0,12%).

- Európában jó hangulatban telt a pénteki kereskedés (CAC40 0,46%, DAX 1,18%).

- A McDonald’s pénteken 7%-os profitbővülésről számolt be, az egy részvényre jutó eredmény 1,23 dollárra növekedett a tavalyi 1,15 dollárról, mely megegyezik a várakozásokkal. A bevételek 6,55 milliárd dollárra rúgtak, az előzetes 6,54 milliárd dollárt enyhén felülmúlva. A részvény árfolyama 0,7% pluszban zárta a hetet.

- A General Electric részvényenkénti profitja 34 cent volt az első negyedévben, ami 1 centtel magasabb a várakozásoknál, és 4 centtel több a tavalyi számokhoz képest. A bevétel 35,2 milliárd dollár volt, miközben a piac 34,8 milliárd dollárra számított. A cég árfolyama 1,15%-kal emelkedett.

- A német IFO üzleti hangulat index 109,8 pontról 109,9 pontra emelkedett áprilisban, a várt 109,5 pontos értékkel szemben.

- A hétvégi G-20-ak csúcstalálkozóján 430 milliárd dollárral emelték a tagországok a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait.

Olaj, arany:

- Mozdulatlanul telt a pénteki kereskedés az arany piacán, 1.638-1.647 dollár között oldalazott az árfolyam. Több mint egy hete tart a sávozás, az irány inkább lefelé mutat.

- Az olaj emelkedéssel indította a pénteki kereskedést, a 102,5 dolláros nyitást követően a 30 napos mozgóátlagig (104,5 dollár) rallyzott az árfolyam, ahonnan irányt váltott, és 103 dollárig esett zárásra. A reggeli órákban enyhe emelkedést követően 103,7-nél nyitott a kurzus.

Távol-Kelet:

- Mínuszba kerültek a vezető ázsiai piacok (Nikkei -0,2%, Hang Seng -0,87%, Shanghai -0,68%).

- A HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisi előzetes értéké 49,1-re emelkedett, a márciusi 48,3-ról.

Devizák:

- A dollár nagyot gyengült pénteken az euró ellenében. 1,312-nél kezdte a napot az EUR/USD devizapár, majd a 20 napos mozgóátlag és az 1,32-es szint áttörését követően 1,322-ig emelkedett. Ha kitart a lendület, akkor az 1.337-es lokális maximumot is elérheti az árfolyam. 

- Stagnálást láthattunk a forint piacán pénteken, az árfolyam 297 környékén oldalazott egy szűk sávban. Felül a 299-300 közötti zóna, alulról pedig a 20 napos mozgóátlag (296) tartja az árfolyamot. Egyre szűkebb a mozgástér, közeleg a kitörés.

Határidős piacok: - Mínuszban vannak ma reggel a határidők.

Vállalati hírek

- A Nokia szabadalmi pert vesztett a német Ipcom-mal szemben. Így a Bosch-tól vett korábbi szabadalmak után jogdíjat kell fizetnie a Nokia-nak. A Nokia a legfelsőbb bírósághoz fog fordulni az ügyben, vagyis azért ez még nincs teljesen lejátszva.

- Az Axa-nak nincs szüksége tőkeemelésre, ahhoz, hogy a 2014-ig elérje a szükséges tőkemegfelelést, mondta a cég vezérigazgatója, Henri de Castries. Azt is hozzátette, hogy továbbra is nyitottak arra, hogy akvizíciót hajtsanak végre a fejlett országokban, annak ellenére, hogy a fő sztori továbbra is a feltörekvő piaci terjeszkedésük.

- Az UBS a korábbi eladásról semlegesre emelte ajánlását a Banco Bilbaora.

- A Bayer megkapta az első világszabadalmi jogot Kanadában az olajos magvak gombafertőzése elleni új szerére, az Evergol-ra. A hír pozitív, de valószínűleg azért nem erre fogják széttépni a részvényt.

- A Santander részvények felülsúlyozását ajánlja a JP Morgan a korábbi semleges ajánlás után.

- A Nomura elemzői szerint a Commerzbank eredménye csalódást fog okozni az első negyedévben, mert rosszabb lehet a várakozásoknál. A piac 1,2 Mrd eurós eredményt vár, amely május 9-én jelenik meg. A célárfolyamot a korábbi 1,8 euróról 1,7 euróra csökkentették az elemzők.

- A BMW 50 új értékesítési pontot nyit Kínában az elkövetkező 12 hónnapban, annak ellenére, hogy árcsökkentési nyomás van a piacon. Továbbra is két számjegyű értékesítés növekedést vár a piac.

- A Goldmann pozitív az autószektort illetően. Továbbra is venné a Daimlert, a Fiat-ot is. A Peugeot viszont 8 eurós célárral eladásra javasolja.

- Az E.ON egy közös vállalatot hozna létre Mexikóban olaj és gáz kitermelésre.

- A BASF vezérigazgatója aggodalmát fejezte ki azon legújabb uniós tervekkel kapcsolatban, hogy 20% helyett 30%-kal kellene csökkenteni a kibocsátást és kevesebb lenne az elérhető széndioxid kvóta is. Szerinte ez nagyon hátrányos helyzetbe hozná az európai vegyipari gyártókat. Az elkövetkező években is kívánják folytatni akvizíciós politikájukat.

- 2,1%-kal esik a Deutsche Bank arra a hírre, hogy az első negyedévben egyszeri 300-400 millió eurót kénytelen leírni veszteségként, az Actavis Group eladásával kapcsolatban. Ez részvényenként 35-43 centes veszteséget jelent, ennek ellenére a részvény 65 centet esik.

- A Siemens 1.600 megawattos erőművet épít Nigériában.

- A Mercedes piaci részesedése 2012-ben nőhet, mert a cég növekedése 4-5%-kal meghaladja a piac bővülését.

- Katar 3%-ra növelte részesedését a Total-ban.

- Az Unicredit pert vesztett Zürichben, s így 245 millió eurót kell fizetni Németországnak a korábbi volt keleti kommunista páthoz köthetően. Ez 4 cent részvényenként, miközben a részvény 7 centet esik.

- Tartásról Csökkentésre módosítottuk Magyar Telekom ajánlásunkat, célárunkat pedig 580 forintról 500 forintra csökkentettük, miután kiderült, a kormány új távközlési adó bevezetését tervezi. A jelenleg is fizetett, és a tervek szerint 2012. végétől megszűnő ágazati különadót 2013-tól a távközlési szolgáltatásokra kivetett, a fogyasztót terhelő adónem válthatja fel. Mivel az adót közvetlenül nem a cégekre vetik ki, így az nem sérti az uniós szabályokat. A január 1-től megemelt ÁFA kulcs után az új adónem további előfizetői lemorzsolódáshoz vezethet. A hír egyértelműen kedvezőtlen a Magyar Telekomra nézve, így a papír eladását javasoljuk.

- Magyar Telekom: A mobilelőfizetők száma 46 ezerrel 11,01 millióra csökkent márciusban. A visszaesés elsősorban a Telenor előfizetőit érintette, a Vodafone stagnált (22,88%), míg a T-Mobile piaci részesedése 45,25%-ról 45,32%-ra nőtt.

- Magyar Telekom: Sajtóértesülések szerint kedden tárgyalja a kormány a tervezett távközlési adót.

- Az INA felügyelőbizottsági tagja szerint a MOL nem fejlesztette kellő mértékben az INA-t, így a régióban (Bosznia, Szerbia, Albánia, Macedónia, és Montenegró) 32%-ról 20%-ra csökkent a piaci részesedése. A hír kedvezőtlen, de árfolyamhatásra nem számítunk.

- Az FHB visszavásárol 2,5 millió eurónyi, illetve 1,57 milliárd forintnyi kötvényt, majd bevonja azokat.

- Az Állami Nyomda pénteki közgyűlése jóváhagyta a részvényenkénti 43 forintos osztalékot. A kifizetés május 15-én kezdődik. A közgyűlés 2013. október 20-ig felhatalmazta az igazgatóságot a jegyzett tőke maximum 20%-áig terjedő mértékű saját részvény vásárlására.

- Az E-Star kockázati tőkealap-kezelő leányvállalatot alapított, de a cégről részleteket nem közölt. Árfolyamhatásra nem számítunk.

- A PannErgy 2012. április 20-án 3.000 darab saját részvényt vásárolt 629 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 3.156.983 darab saját részvénnyel rendelkezik, ami a kibocsátott teljes részvénymennyiség 14,99%-a.

- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Elmű és az Émász. Az Elmű 1.700, az Émász 1.400 forint osztalékot fizet részvényenként. Az osztalékfizetés kezdőnapja 2012. május 7.

Gazdasági hírek

- Orbán Viktor kedden találkozik Jose Manuel Barrosoval. Sajtóértesülések szerint a jegybanktörvényről és a konvergenciaprogramról lesz szó. Az utóbbit éppen most vizsgálja az Európai Bizottság, és szerdán szavazhat is róla.

- Sajtóértesülések szerint még áprilisban megindulhatnak az IMF/EU hiteltárgyalások. Ebben az esetben készenléti hitelről (SBA) lehet szó, melyet már június végén megkaphatunk.

- Az IMF a korábbi 3%-ról 2%-ra csökkentette Magyarország növekedési kilátásait. A szervezet szerint az év második felében indulhat meg a világgazdaság talpra állása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.