BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő banki kötvénykamatok

Lanyhulni látszik a verseny a banki kötvénypiacon. Egyre több a változó kamatozású konstrukció, amelyeknek a kamata folyamatosan csökken. A fix kamatozású hitelpapíroknál szintén mérséklődtek a kamatok a végtörlesztések befejeződése óta.

Fordulat következett be nemrég a lakosságnak kínált kötvények piacán: a banki kötvények népszerűsége elkezdett alábbhagyni. A banki kötvények háztartásoknál lévő állománya 2011 áprilisa óta folyamatosan meghaladta a lakosságnál lévő állampapír-állományt, az idén februárban viszont megfordultak az erőviszonyok, és ismét az állam által kibocsátott adósságpapírok vették át a vezetést. A hitelintézetek által kibocsátott kötvényekből is van azért bőven a lakossági értékpapírszámlákon, a legutolsó, február végi adat szerint több mint 750 milliárd forintnyi, a tavalyi gyors dinamikájú növekedés viszont megtorpanni látszik.

Mindebben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy a bankok által kínált kötvényhozamok újabban nem tartanak lépést sem az akciós betétek, sem a lakossági állampapírok kamataival. Jelenleg az egyik legkedvezőbb kamatot az FHB kínálja a Forte Plusz konstrukcióra, amely az első – három hónapos – kamatperiódusban 10 százalékos bónuszt fizet az ügyfeleknek. A későbbi időszakokban viszont a 2015 februárjában lejáró hitelpapír kamata már kevésbé gáláns, minden negyedévben az alapkamaton felül 1,5 százalékos kupont fizet ki, vagyis ha a jelenlegi kamatszint marad, 8,5 százalékos hozamra számíthatnak a befektetői. A banki kötvények többségével ellentétben az FHB Forte Pluszra nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája, mivel a kibocsátó FHB Jelzálogbank nem tagja az OBA-nak. (A leánycég FHB Kereskedelmi Bank viszont OBA-tag, így a betétekre van OBA-garancia.)

Népszerű egyébként a bankok körében az FHB-éhoz hasonló változó kamatozású kötvény, ennek egyik oka lehet, hogy a hitelintézetek által kínált kölcsönök kamatának is valamilyen referenciakamathoz kell igazodnia újabban. A Raiffeisen legújabb kötvénye is ebbe a csoportba tartozik, kamata a hat havi bankközi kamatszinttől függ, a bank egy százalékponttal fejeli meg a bubort, ami most 7,4 százalék körül van. Hasonló kamatra számíthatnak az MKB ügyfelei, ha az MNB VIII. kötvényből vásárolnak, amelynél a bónuszt szintén a buborhoz kötik. (A bankközi kamatok egyébként a januári végtörlesztési roham óta folyamatosan csökkennek.) A fentieknél jóval szerényebb kamatot fizet az OTP a változó kamatozású kötvényekre, hiszen az elérhető hozam a jegybanki alapkamatnál 0,25 százalékponttal alacsonyabb.

A változó mellett a fix kamatozású kötvények is elérhetők a kínálatban. Az OTP rendszeresen kínál rögzített kamatú hitelpapírokat, most az egyéves kötvényre 7,5 százalékos bónuszt fizet. A Raiffeisennél eközben a hároméves kötvényre ennél jóval magasabb, 8,25 százalékos kamat érhető el. A forrásigény enyhülését jól mutatja, hogy januárban még 9 százalékos kamatot is ígért a Raiffeisen a kötvényeseknek.

Herman Bernadett-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.