BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy hete még öt egységgel erősebb volt a forint

A Fed jegyzőkönyve alapján csökken az újabb amerikai mesterséges gazdaságösztönzés, a spanyolok felett egyre sűrűsödnek a sötét felhők, itthon pedig nincs érdemi információ arról, hogy mikor lesz hivatalos tárgyalás az IMF-fel – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (293,50 – 297,00): 296-ról indul a mai kereskedés, bő egy hete még öt forinttal lejjebb jegyezték az euró/forint árfolyamát, de azóta sokminden történt. A Fed jegyzőkönyve alapján csökken az újabb amerikai mesterséges gazdaságösztönzés, a spanyolok felett egyre sűrűsödnek a sötét felhők, itthon pedig nincs érdemi információ arról, hogy mikor lesz hivatalos tárgyalás az IMF-fel. Sokan kételkednek abban, hogy belátható időn belül lesz aláírt szerződésünk. Mindenesetre sok múlik azon, hogy az EU által szabott tárgyalási előfeltételeket tudjuk-e majd teljesíteni. Először ugyanis az unió kondícióit kell teljesítenünk, hogy utána az IMF-fel egyeztethessünk.

Rétvári Bence államtitkár úr, egy ma reggeli interjúban megismételte a kormány korábbi álláspontját, miszerint Magyarország mihamarabb tető alá szeretné hozni az IMF szerződést. Az államtitkár szerint az EU-s kérdésekben közelednek az álláspontok, ami pozitív hír, de nem akkora kaliberű információ, hogy erre a forint erősödjön. A holnapi Nagypéntek miatt csendesebb kereskedésre számíthatunk, mivel Európa nagy részében ünnepnap (és euró szünnap) lesz. Az USA-ban a péntek munkanap lesz, ráadásul NFP publikációval, így ez az adat hozhat holnap némi izgalmat a kereskedésbe.

EUR/USD (1,3080– 1,3200): Komoly gondok merültek fel az unió legmagasabb munkanélküliségével rendelkező Spanyolországban. Mariano Rajoy miniszterelnök az elmúlt harminc év leghúsbavágóbb reformcsomagját jelentette be, és a héten már másodszor említette azt, hogy Spanyolország nemzetközi pénzügyi segítségre szorulhat a nehéz gazdasági helyzet miatt. Könnyen lehet, hogy a múlt héten létrehozott pénzügyi tűzfalat a Rajoy-kormány hamarosan igénybe fogja venni.

A tegnapi spanyol aukció ennek megfelelően gyenge eredménnyel zárult, a meghirdetett 3,5 helyett, csupán 2,5 milliárd euro értékben sikerült elfogadható ajánlatot kapni a befektetőktől. Ma a szilárdabb gazdasággal rendelkező franciák tartanak kötvénytendert 2017-2041 közötti lejáratokra. A francia aukció sikeressége meghatározó lehet a késő délelőtti, kora délutáni kereskedési időszakra. Az euró/dollár árfolyama néhány nap alatt 200 pontot esett, és további hangulatromlás esetén nem kizárt, hogy áttörésre kerül az 1,30-as lélektani szint is.

CHF/HUF (244,00 – 247,00): Gyakorlatilag nem változott az euró/frank árfolyama a svájci inflációs adatok közlése után sem, miután a számok közelítették a várakozásokat. A frank/forint kurzus mára a 245-246,50 közötti tartományba várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.