BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a piaci verseny az éven belüli betéteknél

Körültekintőbb bankbetétválasztással forint tízmilliárdokkal gazdagodhatnának a magyar háztartások: éves szinten egy százalékponttal magasabb kamat 83 milliárd forint addicionális kamatjövedelmet eredményezhet. A piac részletes vizsgálata azt mutatja, hogy ez kézzelfogható közelségben van a lakosság számára, ugyanis a bankok által ajánlott kamatok között egyre nagyobb a szórás – derül ki a Bankmonitor.hu tegnap bemutatott elemzéséből.

Összesen 8275 milliárd forint lakossági megtakarítás volt bankbetétben 2011 végén, ezen állományból a magánszemélyek havonta 1000 milliárd forintra kötnek újonnan lekötött betéti szerződést a bankoknál. A hazai bankbetéti állomány háromnegyedét a lekötött betétek teszik ki, ennek valamivel több mint 85 százaléka található éven belüli lekötésben.

„A növekvő vagy stagnáló kamatszintek annak ellenére alakultak ki, hogy februárban és márciusban gyakorlatilag megszűnt a januárban tapasztalt »piaci pánik«, amely történelmi csúcsra repítette a forintot az euróval szemben, és így az állampapírok hozamszintje jelentős mértékben csökkent” – mondta Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője.

A normál betéti kamatajánlatok sávja kitágult, a szórásuk – azaz az átlagtól való jellemző eltérésük – nőtt. A tizenkét hónapos lekötött betéteknél az ajánlatokban a minimális és maximális elérhető EBKM (egységes betéti kamatláb mutató) közötti különbség az egyébként sem csekély januári 5,86 százalékpontról áprilisra 7 százalékpontra nőtt. „Mindennek természetesen egyenes következménye, hogy a havonta 1000 milliárd forintnyi újonnan lekötött bankbetétnek az optimális elhelyezése egyre nagyobb körültekintést igényel” – tette hozzá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.