BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha megállapodunk az IMF-fel, ismét csökkenhet az alapkamat

A nagy pénzügyi és világválság még nem ért véget – hangzott el a Pioneer Alapkezelő tegnapi sajtóbeszélgetésén. Az elmúlt napokban is feszültté vált a helyzet a francia és a görög választások kapcsán, ez a forint árfolyamára is hatott. „Ha José Manuel Barroso és Orbán Viktor között a megegyezés nem történt volna meg, 300 forint fölötti szintről gyengült volna tovább a forint” – mondta Forián Szabó Gergely, az alapkezelő befektetési igazgatója.

A forint az idén nagy kedvenc, január óta a világ legjobban teljesítő valutája az euróval szemben, egyéves távlatban vizsgálva viszont a magyar fizetőeszköz gyengült a legtöbbet a közös uniós pénzzel szemben. A CDS-ünk is kirívóan magas, 500 bázispont körül van. Nem csoda, hogy a devizakötvényeink hozama is jóval magasabb, csaknem 8 százalékos kamatot fizetünk a hosszú lejáratú adósságokra, ez viszont Forián Szabó szerint fenntarthatatlan. Ha a kormány megállapodik az IMF-fel, amit a szakember a harmadik negyedévre valószínűsít, a kamatszint és a felárak csökkenhetnek, a forint is erősödhet, és a jegybank végre elkezdheti lazítani a kamatokat.

A bizonytalan piaci környezetben a Pioneer egy új alapot indít abszolút hozam stratégiával. A többi ilyen alaphoz hasonlóan a portfóliót kezelő szakember, aki ebben az esetben Forián Szabó Gergely lesz, szabad kezet kap az alap eszközeinek kiválasztásában. A különféle hazai abszolút hozamú alapok közül a Pioneer konstrukciója a kevésbé kockázatos szegmensbe tartozik majd, a kockázatmentes hozamot évente 3–4 százalékponttal szeretnék felülteljesíteni. Legfőbb versenytársaiknak a Concorde Alapkezelő VM és Citadella alapját, az aegonos MoneyMaxxot és a Raiffeisen Hozam Prémium alapját te­kintik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.