BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Marad a magas benzinár

Emelkedni kezdett a nyersolaj árfolyama az árupiacon, többek között azért, mert az Iránnal kapcsolatos bizonytalanság ismét az emelkedés irányába hat. Ennek alapján nem túlságosan jók a hazai autósok rövid távú kilátásai sem, hiszen az olajár alakulása mellett a hazai deviza árfolyamának mozgása sem kedvez az üzemanyagárak alakulásának.

Hét nap kihagyás után ismételten emelkedni kezdett a nyersolaj ára az árupiacon, miután az iráni helyzet megoldásával kapcsolatos kilátások nem alakulnak jól - jelentette a Reuters hírügynökség. Az európai piacon meghatározó északi-tengeri Brent árfolyama hétfőn újra 108 dollár közelébe emelkedett hordónként, bő hetven centes drágulást követően, miután pénteken elérte az éves mélypontját. Az amerikai piacon irányadó fajtának számító WTI könnyűolaj hordójáért pedig 91,7 dollárt adtak a kereskedők, amely 23 centtel haladta meg a pénteki záróárat.
Az emelkedést támogatja az a kínai bejelentés is, amely szerint az ázsiai ország élénkíteni kívánja a gazdaságot: ez ugyanis természetszerűleg ösztönzi a kereslet emelkedését.

Az elemzők szerint ugyanakkor az árfolyam további alakulását leginkább az európai adósságválsággal és az Iránnal kapcsolatos fejlemények határozhatják meg: ám az ezekkel kapcsolatos kilátások alapján egyelőre inkább kisebb mértékű csökkenésre, mind emelkedésre lehet számítani.

Ennek mindenesetre némileg ellentmond az iráni gazdasági- és pénzügyminiszter, Samszeddin Hoszeini vasárnapi, CNN-nek adott nyilatkozata, amelyet az MTI idézett. Eszerint Irán megszenvedi az ellene hozott szankciókat, de gazdasági visszahatásra is képes. Szerinte 160 dollár körüli olajárra lehet számítani, ha az embargó teljes lesz. "Valóban nehéz a helyzet, de nem csak Iránnak. Mindenki biztos lehet afelől, hogy a kőolaj ára emelkedni fog" - mondta az iráni miniszter.

Az iráni olaj vásárlására szóló nemzetközi tilalom teljes egészében július elsejével lép életbe, figyelmeztetésül, hogy Irán ne folytassa a külföldön veszélyesnek tartott atomprogramját. Az iráni kormány azt állítja, hogy atomenergia-programja békés célt szolgál. Iráné a nagyságra negyedik kitermelhető kőolajtartalék a világon, földgázból pedig a második helyezett, és ellenőrzi a Hormuzi-szorost, amelyen a világ kőolajellátásának vagy 20 százaléka halad át minden nap.

Noha az OPEC többi tagja, mindenekelőtt a legnagyobb termelő Szaúd-Arábia többlettermelést ígér, Hoszeini szerint hordónként "160 dollár körül lesz a kőolaj ára az embargó idején", és ez - mint hangsúlyozta - árthat az adósságválsággal küzdő európai országoknak. A hazai autósok szempontjából mindenesetre nem kedvező az olaj árának hét eleji emelkedése - bármilyen minimális mértékű is -, hiszen ez nem járul hozzá az üzemanyagárak további csökkenéséhez. A benzin - illetve a gázolaj - újabb, érezhető árcsökkenéséhez még a hazai deviza nagyobb mértékű erősödése járulhatna hozzá, ám rövid távon erre is kicsi az esély. Mindezek alapján nem várható, hogy az idei nyári szezonnak jelentősen csökkenő üzemanyagárakkal vághatna neki a magyar piac.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.