BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon vitték az állampapírt

Az, hogy a jelek szerint Magyarország végre leülhet tárgyalni az IMF-fel, a hazai állampapírok piacán is szárnyalást hozott. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnapi államkötvény-aukcióján két-háromszoros túljegyzés mellett keltek el a hitelpapírok. Az ÁKK a szokásos kéthetenkénti menetrendnek megfelelően háromféle futamidejű kötvényt hirdetett meg, a háromévesből 20 milliárd, az ötévesből 15 milliárd, a tízévesből pedig 12 milliárd forintnyi volt az eredetileg felajánlott mennyiség. A jelentős túljegyzésnek köszönhetően azonban a központ végül a hároméves lejáratnál 30 milliárdra, a tízévesnél pedig 18 milliárdra emelte az értékesített mennyiséget.

A délutáni nem kompetitív tenderen is kapós volt a magyar államkötvény, a hároméves papírból az elsődleges forgalmazók az ÁKK által felajánlott 11,2 milliárd forintnyi mennyiséget mind egy szálig elvitték, az ötéves kötvényből 3,9 milliárd, a tízévesből csaknem 450 millió forintnyit vásároltak. A hozamok is nagymértékben csökkentek. A három- és az ötéves állampapír aukciós átlaghozama 7,7, illetve 7,82 százalékos lett, vagyis kereken 100 bázispontot süllyedt az előző kibocsátás óta. Tízéves kötvényből utoljára négy hete volt aukció, akkor 106 bázisponttal volt magasabb a hozam a tegnapinál. Hasonlóan alacsony hozamokkal több mint fél éve lehetett találkozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.