BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piacra lépnek a KIID-ek

Hamarosan megjelennek a kiemelt befektetői információkat tartalmazó dokumentumok, amelyek megkönnyítik majd az alapok közötti eligazodást. Az év elején hatályba lépett, befektetési alapokról szóló törvény is több ponton módosulhat.

Számos feladat vár az idén is a befektetésialap-kezelőkre – közölte tegnap egy sajtóbeszélgetésen Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) elnöke (képünkön). Egyrészt módosíthatják az év elején életbe lépett befektetésialap-kezelőkről szóló törvényt, amelyben számos kérdés bonyolultan lett megfogalmazva és tisztázásra szorulhat. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) is voltak észrevételei a jogszabállyal kapcsolatban – mondta Vízkeleti Sándor. A pénzügyi felügyelet különösen az ingatlanalapokkal kapcsolatban szeretne módosításokat, hogy ezek a befektetések jobban elkülönüljenek a hagyományos értékpapíralapoktól. Az ingatlanbefektetések ugyan­is kevésbé likvidek, és a hatóság szerint ezt a forgalmazás, valamint a tájékoztatás során jobban ki kellene emelni.

A szervezet szerint erre a problémára is megoldást jelenthet a KIID (kiemelt befektetői információkat tartalmazó dokumentum), amely maximum két oldal terjedelemben, közérthetően megfogalmazva ismerteti az egyes befektetési alapok legfontosabb tulajdonságait, beleértve a kockázatokat, a befektetőt terhelő költségeket és a befektetési politikát. Ezeket a dokumentumokat az uniós szabályozás szerint csak az európai (UCITS) alapokra kellene elkészíteni, a hazai alapkezelők viszont vállalták, hogy minden alapra elkészítik. A hazai alapokra így május 31-ig kell megjelentetni ezeket a tájékoztatókat, a UCITS alapokra pedig június 30-ig.

Az idei feladatok között említette még a Bamosz az alternatív befektetési alapokról szóló uniós direktíva (AIMF) hazai jogrendbe való átültetését is. Tavaly a UCITS direktíva implementálása már megtörtént, ennek eredménye az új befektetési alapokról szóló törvény, ez az uniós jogszabály azonban csak az európai alapokat szabályozza. A hazai befektetési alapok döntő többsége viszont nem felel meg a UCITS szigorú elvárásainak, az ingatlanalapok és hedge fundok eleve kiesnek belőle, de a hazai pénzpiaci alap sem képes teljesíteni az elvárásokat, mivel nincs annyiféle állampapírunk, amit egy UCITS-alapnak tartania kellene.

Az AIMF magyarországi jogrendbe való átültetése során fontos lenne, hogy a hazai szabályozás legalább egy fokkal rugalmasabb legyen a nemzetközinél – hangsúlyozta Vízkeleti. Ha ugyanis nálunk kedvezőtlenebbekké válnak a feltételek, mint a környező országokban, előfordulhat, hogy a nemzetközi cégek más országba viszik át innen a vagyonkezelési tevékenységüket. Egyelőre egyébként hazánk viszonylag jó helyzetben van, számos vagyonkezelő, például az OTP vagy a Budapest Alapkezelő is itt kezeli a külföldön forgalmazott alapjait.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Bamosz honlapjának megújítását is folytatni kívánja a szervezet. A régi honlapot tavaly cserélték le, de a használók igényei alapján további fejlesztésekre lenne szükség. Emellett az is fontos, hogy a tranzakciós adóval kapcsolatban egyetértés szülessen a vagyonkezelők és a kormányzat között, az eddigi tervezet alapján egyébként úgy tűnik, a vagyonkezelők által legfontosabbnak tartott ügyleteket nem sújtaná a bevezetendő közteher.

A tavalyi különlegesen rossz év volt

A hazai vagyonkezelői szektor számára 2011 különlegesen rossz év volt – közölte Vízkeleti Sándor Bamosz-elnök. Az év első fele a magánnyugdíj-pénztári vagyonátadásról szólt, amit az ÁKK-val való folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően sikerült gördülékenyen és határidőre levezényelni.

A nagy vagyonvesztés ellenére komoly elbocsátások nem voltak a szektorban, igaz, a foglalkoztatottak száma is alacsony, 200-300 között van. Vízkeleti szerint működési szinten a vagyonkezelők nyereségesek maradtak tavaly, a kezelt vagyon szerinti sorrend viszont változott: az OTP továbbra is vezet, de a második helyen már nem az Aegon, hanem a K&H Alapkezelő áll.

A nagy vagyonvesztés ellenére komoly elbocsátások nem voltak a szektorban, igaz, a foglalkoztatottak száma is alacsony, 200-300 között van. Vízkeleti szerint működési szinten a vagyonkezelők nyereségesek maradtak tavaly, a kezelt vagyon szerinti sorrend viszont változott: az OTP továbbra is vezet, de a második helyen már nem az Aegon, hanem a K&H Alapkezelő áll.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.