BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Visszaesett az OTP magyarországi profitja

Nem okozott igazán nagy meglepetést az OTP mai gyorsjelentése, a várakozásoknak megfelelő bevétel mellett csak javarészben egy egyszeri kedvező adóhatás miatt sikerült látszólag nagy profitmeglepetést okoznia a banknak. Eközben tovább romlik a hitelportfólió, csökken a hitelezés, a magyarországi tevékenység gyengesége miatt viszont nőtt az orosz és bolgár leányok hozzájárulása a cégcsoport eredményességéhez, vélik a KBC Securities elemzői.

A vártnak megfelelő alapteljesítmény

Az összbevétel terén a vártnál hajszálnyival jobban teljesített a második negyedévben az OTP. A 208,4 milliárd forintos összbevétel (egyedi tételek hatását is figyelembe véve) mind az elemzői konszenzusnál, mind intézményi fundamentális elemzőnk prognózisánál kevesebb, mint 2 százalékkal magasabb. Éves alapon 7 százalékos bővülést, negyedéves összevetésben viszont 0,6 százalékos zsugorodást láthatunk ezen a téren, mutatnak rá a KBC Securities elemzői.

A nettó kamatbevétel soron a vártnál picit gyengébb volt a negyedév, negyedéves összevetésben 3,2 százalékot zsugorodott a mutató, amit azonban a nem kamatjellegű bevételek (a díjak és jutalékok miatti) vártnál nagyobb bővülése (8,9 százalék éves és 13,3 százalék negyedéves összevetésben) révén ellensúlyozni tudtak. A nettó kamatmarzs 14 bázisponttal 6,81 százalékra csökkent, elsősorban a magyarországi operáció miatt.

A nettó profitban a felszínen vaskos meglepetést hozott a jelentést a KBC szerint, a 41,1 milliárd forint közel 20 százalékkal magasabb az elemzői konszenzusnál, és a piacnál optimistább előrejelzésünket is meghaladja 15 százalékkal. Negyedéves alapon így több mint háromszorosára nőtt a nettó profit, de a bankadó miatt nem releváns az összevetés. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 10 százalékos volt a profitnövekedés.

A profitmeglepetés javarészben egy egyszeri, speciális tételnek tudható be, a szerb és montenegrói leányvállalatokon elszámolt goodwill értékvesztés pozitív adóhatása mintegy 4 milliárd forintot tett ki. A speciális tételek nélkül számított 37 milliárd forintos nettó profit 8 százalékkal haladta meg a konszenzust és 5 százalékkal intézményi fundamentális elemzőnk prognózisát, és 15,5 százalékos éves csökkenést jelent – hangsúlyozzák a KBC elemzői.

A működési költségek az intézményi fundamentális elemzők várakozásainak megfelelően alakultak, a 96,1 milliárd forint 10 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, és negyedéves összevetésben is csak minimális, 0,6 százalékos csökkenést láthatunk.

A negyedévben a bank a várakozásoknak megfelelően már csak elhanyagolható nagyságú bankadót számolt el, miután az egész évre számított adóterhet az előző negyedévben "lenyelte”. Ezért korábban a korrekciós tételek javát adó bankadó sem a második negyedévben, sem az elkövetkezendő negyedévekben nem fog jelentős hatást gyakorolni a profitra, vélekednek.

Magyarország gyenge, romlik a hitelportfólió

64,1 milliárd forintra nőtt a teljes céltartalékolási kötelezettség az egy évvel korábbi 50 milliárd forintról. A bank szerint részben a 2011 végi forintgyengülés késleltetett hatása miatt, részben egyedi vállalati ügyletek és az orosz és ukrán piac gyengélkedése miatt a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 18,8 százalékra emelkedett, miközben a fedezettség 76,6 százalékra csökkent. Horvátországon kívül minden területen gyengült a hitelportfólió minősége.

A magyarországi alaptevékenység nettó profitja éves összevetésben 23,8 százalékkal csökkent – emelik ki a KBC elemzői. Hozzáteszik, az első félév egészét alapul véve pedig 25 százalékos volt a visszaesés 2011 azonos időszakához viszonyítva. A gyenge teljesítmény mögött romló hitelportfólió, éves alapon 9 százalékkal növekvő céltartalékolás és tovább csökkenő hitelkereslet áll.

Nőtt a külföldi leánybankok hozzájárulása az adózott eredményhez, az egy évvel ezelőtti 34,6 százalék helyett az adózott eredmény 40,7 százalékát adták, részben a gyenge magyar teljesítmény miatt. A külföldi eredményt az orosz és bolgár leány termeli, míg a román, horvát és szlovák operáció hajszál híján éppen ellensúlyozta az ukrán, szerb és montenegrói veszteségeket.

A bankcsoport konszolidált tőkemegfelelési mutatója 17,9 százalékra emelkedett az előző negyedév végén látott 17 százalékról. A szigorúbb feltételekkel számított Core Tier1 ráta is bőven az európai elvárások felett, 13,1 százalékon állt a negyedév végén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.