BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP az első kilenc hónap nagy nyertese

A BUX emelkedett az idén, de leginkább csak azért, mert a három legnagyobb indextag drágult. A kisebb részvények körében komoly vérengzés is volt, a forgalom pedig 50 százalékkal csökkent tavaly óta.

Pontosan 10 százalékot emelkedett a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX az év eleje óta, a kilencedik hónap végén 18588,65 ponton állt meg a mutató. Ami ennél lényegesen rosszabb hír, hogy eközben a forgalom súlyosan visszaesett, míg tavaly egy-egy tőzsdenapon átlagosan 15 milliárd forintnál is nagyobb értékben bonyolítottak le ügyleteket az azonnali részvénypiacon, az idei első három negyedévben alig érte el az átlagos napi forgalom a 10 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde forgalmának csökkenése részben azért következett be, mert az IMF-megállapodás elhúzódása miatt a külföldi alapkezelők többsége továbbra is alulsúlyozva tartja Magyarországot a portfólióiban – mondta lapuknak Tordai Péter, a KBC Securities lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. A magyar részvényeknél emellett a politikai kockázat is jelentős, a legnagyobb tőzsdén forgó cégek nyereségét érintik a költségvetési lyukak betömését szolgáló különadók.

Másrészt likviditási kockázatok is vannak a magyar piacon, az OTP az egyetlen igazán komoly forgalmú papír, a Mol vonzerejét – hiába nagyobb a kapitalizációja a vezető hazai bankénál – csökkenti alacsony közkézhányada. A külföldi befektetők számára nagyjából öt papír jöhet összesen szóba a pesti parkettről: a már említett OTP-n, és Molon kívül még a Magyar Telekom, a Richter és az Egis részvényei ezek – mondja Tordai.

A BUX index 10 százalékos emelkedése mögött is főleg néhány nagypapír árfolyam-emelkedése áll. Az idei esztendő nyertese eddig az OTP, amely az év eleje óta több mint 21 százalékot emelkedett, és a harmadik negyedévet 3895 forintos árfolyamon zárta. Szeptemberben ennél magasabban is járt a bankpapír árfolyama, amit a brókercégek szerint sokan ki is használtak.

A hazai kisbefektetők körében is az OTP a kedvenc, és amikor a bankpapír árfolyama 4 ezer forint fölé emelkedett, a lakossági befektetők tömegesen szálltak ki a részvényből, hogy profitot realizáljanak – mondja Tordai. Az értékesítésből származó pénzt a KBC tapasztalatai szerint a többség eddig még nem fektette be, hanem úgy tűnik, sokan várnak egy újabb kedvező beszállási lehetőségre a részvénypiacon.

Viszonylag jól sikerült az év eddigi része a Richternek is, amely 13,45 százalékot szedett magára, és a Mol árfolyama is emelkedett az első kilenc hónapban csaknem 6 százalékot. Kiemelkedik még a mezőnyből az egyik közepes méretű tőzsdei cég, a Rába részvénye, amely 26,5 százalékot drágult az idén. Ennél a papírnál a ralit az indította meg, hogy az elmúlt hetekben a társaság menedzsmentje egy tőzsdei közzétételben közölte, hogy szerintük a cég helyzete és kilátásai sokkal jobbak annál, mint amit az aktuális árfolyam tükröz, és rendszeresen vásárolni kezdték a papírokat.

Más kisebb részvények azonban kimondottan rossz kilenc hónapot tudhatnak maguk mögött. Az E-Start szinte kivégezték az idén a befektetők, az év elején még tízszer ennyit ért a papír, mint a jelenlegi 429 forintos árfolyam, és szinte hihetetlen, hogy tavaly 12430 forintos tetőzött az alternatív energetikai részvény. Sokat esett a CIG Pannónia is az év eleje óta, a nagypapírok közül pedig a Magyar Telekom került jelentősebb mínuszba.

Két részvény B kategóriás lesz
A Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója, Katona Zsolt, két jelenleg A kategóriás részvényt is B kategóriába sorolt át november 5-től. Az egyik cég Graphisoft Park, a másik pedig a Danubius Szállodalánc Nyrt. A tőzsde vezérigazgatójának indoklása szerint az átsorolás oka mindkét esetben a nem megfelelő forgalom volt.
A tőzsde szabályzata szerint akkor kerülhet be egy részvény az A kategóriába, ha legalább a tőzsdenapok 90 százalékában születik kötés a részvényre, és a cég áltagos kapitalizációja meghaladja az 5 milliárd forintot. Amelyik cég két ilyen vizsgálaton egymás után elbukik, azt automatikusan átteszik a B kategóriába.
A Danubius esetében egyébként az elmúlt 180 nap átlagos forgalma 5 millió forint fölött volt, a Graphisoft Park esetében pedig valamennyivel meghaladta a 4 millió forintot. Ha nem emelkedik az árfolyama, kikerülhet az A kategóriából a következő hónapokban az E-Star is, forgalma ugyan van a papírnak, de a cég kapitalizációja már csak 1,1 milliárd forint, vagyis töredéke a határértéknek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.