BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP nem tudja kiheverni Matolcsy szavait – Újra zuhant a papír

Az OTP árfolyama meredeken zuhant az elmúlt két napban, miután kiderült, hogy a kormány ígéreteivel ellentétben jövőre nem feleződik a bankadó. Matolcsy György ma azt mondta, hogy a kormány szándéka szerint 2014-ben csökken felére a teher. A zuhanásban az is szerepet játszhat, hogy a költségvetési kiigazítások komoly GDP-növekedési áldozattal járnak, ami negatívan hat az OTP-re is.

Az OTP tegnap 3,7 százalékot esett, ma pedig még 4,6 százalékot zuhant a bankpapír a BÉT-en. A részvény 4035 forinton zárta a csütörtöki kereskedést. "Az újabb kiigazító csomag egyik nagy vesztese a bankszektor, amely a bankadó és a tranzakciós illeték miatt is érintett" – írják a Buda-Cash Brókerház elemzői.

"A bankadó szektorszinten a korábban várt 70,75 milliárd forint helyett 140-150 milliárd forint között lehet, a tranzakciós illeték pedig 150-160 milliárd helyett 240-250 milliárd forint körül alakulhat" - elemzik a hatásokat.

A Buda-Cash számításai szerint az OTP jövő évi eredményét mintegy 15-25 milliárd forinttal ronthatják a bejelentett szigorítások. "Ez részvényenként 50-90 forint, melynek azonban a nagyobbik része (bankadó) egyszeri tétel (remélhetőleg) – ezt figyelembe véve a fundamentális oldalról indokolt árfolyamhatás 200-400 forint lehet."

"További fontos szempont, hogy bár továbbra is úgy látjuk, nagyobb valószínűséggel lesz IMF-megállapodás, a mostani csomag azonban nem igazán visz ehhez közelebb" – írják. "Amennyivel közeledik a kiigazítás összegszerűségében, annyival távolodik az összetétele miatt" – magarázzák, hozzátéve, a növekvő bizonytalanság pedig nem tesz jót a magyar piac, és ezen belül a bankpapírok megítélésének

2014-ben is lesz bankadó, de feleződik

Matolcsy György bécsi csütörtöki megbeszélésén jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót, a bankadót - közölte a távirati iroda kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön délután. Az NGM korábbi tájékoztatása szerint Matolcsy György Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter meghívására találkozott Bécsben Markus Söder bajor pénzügyminiszterrel.

A bankadó csökkentésének visszavonása nem okoz károkat a gazdaságnak – mondta Orbán Viktor szerdán Bukarestben a Bloomberg hírügynökségnek. A miniszterelnök szerint a bankadónak nincs hatása a magyar gazdasági aktivitásra. A bankok már beszüntették a hitelezést, folyamatos a tőkekivonás az országból – magyarázta Orbán Viktor egy interjúban.

Sose gondoltuk, hogy teljesen kivezetjük a bankadót, ezt a magyar adórendszer részének tartjuk, csak az adó csökkentését terveztük – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 csütörtök reggeli műsorában.

Arra a felvetésre, hogy ezt a bankszövetség úgy értelmezi, hogy a kormány egyoldalúan felmondta a bankadó csökkentéséről kötött megállapodást, Rogán Antal azt mondta: a bankoknak "ebben még némi igazságuk is van", de hozzátette: az egyoldalú szerződésmódosításban a bankoknak is van gyakorlata, csak ezt korábban az emberek kárára tették.

Az Európai Unió legmagasabb bankadójának csökkentéséről – amit egyébként az IMF is szorgalmazott – a kormány már megállapodott a Bankszövetséggel. Ezt a megállapodást Matolcsy György szerdai csomagjának részeként a kormány felrúgta.

Az elemzők nem örülnek

Az OTP részvényeket Matolcsy tegnap bejelentett 367 milliárdos csomagja után több elemző is leminősítette.

"Az OTP Bank idén 29 milliárd forint bankadót fizet. A korábbi tervek szerint ez az összeg csökkent volna a felére, azonban a különadó 14,5 milliárdos csökkenésével a jövő évben már nem számolhatunk. Ráadásul az is kérdéses, hogy vajon tényleg csak egy évvel kerül-e elhalasztásra a bankadó csökkentése. Tekintve, hogy 2014 választási év, nehéz elképzelni, hogy egy ilyen évben a kormányzat elengedne 72 milliárd forint különadót a bankszektornak" – írják a Concorde elemzői.

A pénzügyi tranzakciós illeték duplázása számításaik szerint a korábbi tervhez képest további 10 milliárd forinttal sújtja az OTP-t és/vagy ügyfeleit. "Az, hogy a bankadó nem feleződik, véleményünk szerint arra fogja sarkallni a bankokat, hogy a tranzakciós illetéket minél nagyobb mértékben terheljék rá az ügyfelekre" – hangsúlyozzák.

Összességében a Concorde szerint fenti intézkedések negatívan hatnak a bank eredményességére. Előzetes becslésük szerint közel 11 százalékkal kell csökkenteniük a jövő évi eredményvárakozásaikat a csütörtöki bejelentések miatt.

"Az intézkedéscsomag azt is jelenti, hogy a kormánynak valószínűleg nem áll szándékában megállapodni az IMF-fel. A bankok további ilyen mértékű adóztatása egy olyan gazdaságpolitikai elem, amelyet a Nemzetközi Valutaalap - legalábbis eddigi nyilatkozatai alapján - nem támogat" – mutatnak rá.

A zuhanásban az is szerepet játszhat, hogy a költségvetési kiigazítások komoly GDP-növekedési áldozattal járnak, ami negatívan hat az OTP-re is.Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.