BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen dolgoznak az USA-ban – Tovább szárnyal a forint

A forint jelentős erősödéssel kezdett pénteken, míg a régiós devizák gyakorlatilag stagnálást mutatnak az euróval szemben. A forint hirtelen erősödése nagyrészt Matolcsy György bejelentéseinek köszönhető. A piaci hangulat délután javult, és a forint tovább erősödött, miután az USA-ból kedvező munkanélküliségi adat érkezett.

Délután

Az eurót pénteken délután 282,5 és 283 forint között jegyezték, majd az amerikai munkanélküliségi adat után újabb lendületet vett, és az euró ára 282 forint alá csökkent.

Az Egyesült Államokban 114 000 új munkahely keletkezett a mezőgazdaságon kívül szeptemberben, ami megegyezik az elemzői várakozásokkal, ugyanakkor 7,8 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta 8,1 százalékról, ami pozitív meglepetésnek mondható.

Az is kedvező meglepetés volt, hogy felfelé módosították az előző hónapok adatait. Augusztusban 142 000 új munkahelyet teremtett az USA gazdasága, ami jóval nagyobb a 96 000 főről szóló előző adatnál. Júliusban pedig 181 000 amerikai talált állást a mezőgazdaságon kívüli szektorban a felülvizsgálat szerint, míg korábban 141 000 főről szólt a munkaügyi tárca közleménye.

Délelőtt

A forint 285-ös szintről 282-ig erősödött az euróval szemben pillantok alatt, miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bemutatta a 2013-as költségvetési kiigazítási csomagot, és reálisabb makrogazdasági pályát rajzolt fel.

A jövő évi 1,6 százalékos növekedési várakozást 1-re vágta vissza Matolcsy. A kormány ugyanakkor megemelte a 2,2 százalékos jövő évi deficitcélt 2,7 százalékra.

A forint erősödésében fontos szerepet játszhat, hogy Matolcsy szavai szerint a kormány lemond a jegybank megadóztatásáról. A tranzakciós adó jegybankra történő kiterjesztése akadályozhatta volna az EU/IMF-tárgyalások sikeres lezárását.

A forint kéthetes csúcsra erősödött Matolcsy szavait követően, majd kissé korrigált, délelőtt 10 óra után 282,5-ös szinten jegyzik az eurót. A tranzakciós adó jegybankra történő kiterjesztésének eltörlése komoly előrehaladást jelent az IMF-megállapodás irányába.

„A piac örül a kormány bejelentett lépéseinek, egyelőre megvalósíthatónak tartják annak elemeit, és az (IMF-)megállapodás felé tett határozott lépésnek értékelik az MNB-t érintő döntést” – kommentálta Matolcsy szavait Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

A csomag további jó alapot adhat arra, hogy az Európai Unió nyolc év után megszüntesse a túlzott deficiteljárást az ország ellen – vélekedett.

A piaci hangulat délután javult, és a forint tovább erősödött, miután az USA-ból kedvező munkanélküliségi adat érkezett.Világgazdaság Online-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.