BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy újabb csomagja miatt hanyatlik az OTP

Az OTP Bank árfolyama meredeken csökkent, miután kiszivárgott, hogy 2013-ban mégsem felezik meg a bankadót. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette az értesülést, amire újabb eséssel reagált az OTP.

11 óra előtt

Matolcsy bejelentése után nem nyugodtak meg a piaci szereplők. Az OTP már 4200 forint alatt áll a BÉT-en. A piaci szereplők újabb „csalódásként” értékelhetik a nemzetgazdasági miniszter bejelentést, hiszen a kormány korábban megállapodást kötöttek a Bankszövetséggel.

"Újra a bankszektor kerül célkeresztbe a bankadó megtartásán és a tranzakciós illeték duplájára emelésén keresztül" – írja kommentárjában Bámli Károly, a Commerzbank elemzője. "A bankok hitelezési képességét - ezáltal a gazdaság katalizálását – a frissen bejelentett intézkedések nem segítik" – magyarázta. A forint azonnal gyengülni kezdett, elképzelhető a 280 fölé gyengülő árfolyam is, vélekedett Bámli.

10 óra után

Matolcsy György újabb költségvetési kiigazításokat jelent be, mert az EU-nak nem volt elég a 400 milliárdos csomag. Az új csomag része, hogy nem felezik a bankadót. Az [origo] értesülését Matolcsy György megerősítette az újabb kiigazítások részeként, amire meredek gyengüléssel reagált az OTP.

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, nem tudják fenntartani a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodást, ez plusz 72 milliárdnyi bankadót jelent.

Az OTP 4440 forintos reggeli árfolyamról 4235 forintra zuhant a BÉT-en, ami közel 5 százalékos esésnek felel meg a nyitást követő árfolyamhoz képest. A bankrészvény árfolyama később korrigált, 4270 forintra.

A forint is megbillent: 278-as szintről 279 fölé került a kurzus, majd 279 körül  stabilizálódott a kurzus. A piaci szereplők kedvezőtlen üzenetként értékelhetik az EU/IMF-megállapodással kapcsolatban, hogy a bankadó a „rendszerben marad”, és nem is feleződik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.