BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forintnak semmi sem segít

Az euró jegyzése napközben 293-ig szaladt, majd délutánra a 291-es szintre erősödött vissza a hazai deviza. Ez még mindig kicsivel gyengébb a reggeli 290,5-ös árfolyamnál. A nemzetközi piacok szárnyalnak az amerikai fejlemények miatt, és a feltörekvő devizák is erősödnek, de a forint alulteljesítő.

„Az elmúlt napokban nem mozdult ki a forint a karácsonyi nagyobb gyengülés után kialakult új kereskedési sávjából” – írta Nyeste Orsolya és Árokszállási Zoltán. Az Erste elemzői szerint továbbra is a 295-ös szint látszik megfogni a devizapár esetleges további emelkedését. Lefelé a 290-es szint, illetve alatta a 287 körül álló 200 napos mozgóátlag látszik fontosabb támasznak.

A nemzetközi piacokon pozitív hangulat alakult ki, miután az USA döntéshozói sikeresen elkerülték a költségvetési szakadékot, de a forint nem tudott ebből profitálni. „Amerika elkerülte a költségvetési szakadékot, ami akár recesszióba ránthatta volna az amerikai gazdaságot” – írta elemzésében Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a megegyezés javíthatja a befektetői, üzleti és fogyasztói bizalmat, az amerikai vállalatok pedig megkezdhetik az elmúlt időszakban elhalasztott beruházásaikat, így javulhat az amerikai gazdaság növekedési kilátása, ami pozitív hatással lehet az európai kilátásokra is.

Szárnyakat kaptak az európai és az Egyesült Államok vezető tőzsdeindexei is. A jó teljesítmény annak köszönhető, hogy a döntéshozók az utolsó pillanatban megállapodtak a költségvetésről, így nem lépnek életbe az automatikus, 600 milliárd dolláros bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések.

„A kedvező amerikai hírek kisebb eufóriát idéztek elő a nemzetközi piacokon és az euró is jelentősen erősödött a dollárral szemben, de ebből sokat nem érzett meg hazai fizetőeszközünk, a 290-es szint alá nem tudtak kerülni a jegyzések” – mutatnak rá a Buda-Cash Brókerház elemzői. A forint megítélése szempontjából egyre érdekesebb a március jegybankelnök váltás, illetve az azt követő esetleges monetáris politikai fordulat – teszik hozzá.

A Buda-Cash szakértői szerint az ünnepek alatt a forint a régiós devizákhoz képest alulteljesítő volt, ami a deviza fokozott sérülékenységére utal. Az MNB következő elnökének megnevezésére a miniszterelnök szerint februárban kerülhet sor, a befektetők aggódva hallgatják az egyik várományosnak tartott Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter monetáris politikával kapcsolatos meglátásait, attól tartanak, hogy kinevezésével a gazdaságpolitikai mellett a monetáris politika is unorhtodox elemektől hemzsegne. „Az amerikai költségvetési, illetve finanszírozási, valamint a MNB elnökével kapcsolatos kérdések februártól kerülhetnek ismét a befektetők fókuszába, ami akár komolyabb nyomást is helyezhet majd a forintra” – vélekednek.

A Commerzbank elemzői szerint az év első, rövid hetében a 288-295 sáv lehet a jellemző az euró/forint piacán. Aggaszthatja a piaci szereplőket a következő MNB elnök személye, és a már sokat emlegetett új együttműködés mibenléte – jegyzi meg Bámli Károly, a bank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.