BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apadnak a lakossági hitelek

Bő 7200 milliárd forintos hitelállománnyal zárták a tavalyi évet a háztartások, amely 15 százalékkal kevesebb a bázisnál. Tovább apadt a vállalati hitelállomány is, főként az egy éven túli lejáratoknál szembetűnő mértékű a csökkenés

Rég nem látott mértékben apadt tavaly a hazai háztartások hitelállománya: a náluk lévő kölcsönök mennyisége csaknem 15 százalékkal csökkent, és a válság előtti szintre, 7233,4 milliárd forintra esett vissza - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap közzétett, december végi Az erőteljes csökkenésben több tényező is szerepet játszott: egyrészt a hitelkereslet a kedvezőtlen makrogazdasági környezet miatt változatlanul alacsony, másrészt - egyszeri hatásként - a devizahitelek kedvezményes végtorlesztése is többszáz milliárd forinttal megnyírbálta az állományt.

Összességében a lakáscélú hiteleknél mutatkozott tavaly nagyobb visszaesés a fogyasztási típusúakkal szemben: előbbiek mennyisége bő 700 milliárd forinttal, 16,7 százalékkal apadt, és 3535 milliárd forintot ért el decemberben. A fogyasztási hiteleken belül pedig inkább az ingatlanfedezet nélküli kölcsönöknél mutatkozott nagyobb visszaesés: az áruvásárlási hitelek mennyisége például majdnem egyötödével, a személyi hiteleké pedig 21,5 százalékkal csökkent, de hasonló mértékben esett vissza a járműhitelek állománya is. A fogyasztási hiteleken belül egyedül a napi kiadások menedzselésére használt folyószámlahiteleknél mutatkozott növekedés: 446,9 milliárdos állományuk 9,3 százalékos emelkedést takart.

Ami a betéti oldalt illeti, ott nem sikerült növelni az állományt: bár decemberben a szokottnak megfelelően kissé megugrott az elhelyezett pénztömeg, a pénzügyi szolgáltatóknál tartott 7697,8 milliárd forint ha minimálisan is, de elmaradt a bázistól. Ezzel együtt tavaly nagyon fontos trendforduló történt: a betétek állománya most már stabilan meghaladja a hitelekét, amelyre az elmúlt hét-nyolc év alatt nem nagyon akadt példa.

A vállalati oldalon a jegybanki statisztikák szerint nagyon hasonló a helyzet. A nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozásoknál lévő hitelállomány 10,5 százalékkal, 7000 milliárd forint alá csökkent 2012-ben.

A hitelállományon belül a forgóeszköz-finaqnszírozáshoz használt folyószámlahitelek állománya inkább stagnált, de a hosszabb lejáratú hiteleknél már markáns csökkenés következett be. (Az öt éven túli lejáratú vállalati hitelek állománya tavaly decemberben 2589,3 milliárd forintot tett ki Magyarországon, amely 15,5 százalékkal alacsonyabb a bázisnál.) Ez arra utal, hogy a hazai cégek beruházási hajlandósága változatlanul alacsony szinten mozog.

A vállalatok betéteinél éves szinten minimális változást regisztrált az MNB: a 4411 milliárdos záróállomány bő tízmilliárd forinttal marad el az egy évvel korábbitól.

Bónuszhatás decemberben

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 86,4 milliárd forinttal nőtt decemberben: a forintbetéteiknél 100,3 milliárdos nettó betételhelyezés, míg devizabetéteiknél 13,9 milliárd forint nettó kivonás történt. A forintbetétek növekedéséhez hozzájárulhatott, hogy az év végi jutalmazások időszakában mindig nő az új megtakarítások összege.

A hiteleknél viszont semmi különös nem történt. A háztartások állománya tranzakciókból adódóan 38,8 milliárd forinttal mérséklődött, míg a vállalatoknál a forinthitelek állománya 69,7 milliárd, míg a devizahiteleké 8,3 milliárd forinttal csökkent.

A hiteleknél viszont semmi különös nem történt. A háztartások állománya tranzakciókból adódóan 38,8 milliárd forinttal mérséklődött, míg a vállalatoknál a forinthitelek állománya 69,7 milliárd, míg a devizahiteleké 8,3 milliárd forinttal csökkent. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.