BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszakadt a cérna: 14 hónapos mélyponton a forint!

Szünet nélkül zuhant a forint az elmúlt hetekben a vezető devizákkal szemben, miközben a nemzetközi piacok szárnyaltak. A külpiaci hangulat azonban hétfőn érdemben romlott Ciprus miatt, és a 9 hónapos mélyponton tanyázó forintot 14 hónapja nem látott szintre lökték a befektetők. A forint elsősorban a romló külpiaci hangulat miatt esik, ugyanakkor abban, hogy 300 fölé került a jegyzés, belföldi kockázatok játszottak szerepet.

Hétfőn délelőtt 308 forintra kúszott fel az euró jegyzése, ami 14 hónapos mélypontot jelent a forint számára.

A svájci frank ára tavaly június óta nem volt ilyen magas. Az alpesi devizát 252 forinton jegyzik a bankközi devizapiacon.

Kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben 14 havi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben hétfőn délelőtt. A kockázatkerülést a ciprusi események okozták. Cipruson egyszeri illetéket vetnének ki a bankbetétekre a mentőcsomag keretében. „A betétesek megrohamozták az ATM-eket, hogy még az illeték bevezetése előtt felvegyék a pénzüket” – írta Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza. Az EU a valutaunióból való kirúgást is lebegtette.

A forint jelenleg külső kockázatok miatt gyengül, a ciprusi események miatt a menedékdevizák erősödtek. Ugyanakkor az elmúlt hetekben kiváló külpiaci hangulatban gyengült folyamatosan a forint, és került 300-as szint fölé az euró jegyzése két héttel ezelőtt.

A nemzetközi tőzsdeindexek történelmi csúcsaikat ostromolták, miközben a hazai deviza gyengélkedett, mert Matolcsy György került a Magyar Nemzeti Bank élére, aki unortodox politikát folytathat.

A forintot a hét hónapja tartó kamatvágási ciklus is nyomás alatt tartja, valamint a piaci szereplők az újabb, devizahitelesek mentését célzó tervek miatt is aggódnak.

A magyar állampapírok elleni csődbiztosítás (CDS) árazása is emelkedett. A Markit adatai szerint az 5 éves lejáratú állampapírok esetében a CDS ára hétfő reggel 348 bázispont volt, 11 bázisponttal magasabb a pénteki záró 337 bázispontnál. Tavaly október óta nem volt ilyen magas a magyar csődkockázati mutató.

A forint tavaly december eleje óta közel 10 százalékot veszített értékéből az euróval szemben - akkor erősödött fel a spekuláció, hogy Matolcsy kerül az MNB élére -, miközben a lengyel zloty és a cseh korona 1-1,5 százalékot esett a közös európai deviza ellenében az időszakban.

A hazai deviza mai alulteljesítése is szembetűnő, vagyis a forint sérülékenysége a legnagyobb a régióban.

Ha a forint nem korrigál vissza, és nem veszi célba legalább a 300-as szintet, akkor a laza monetáris politikát pártoló Matolcsy György első ülésén vélhetően megfontolja a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 5,25 százalékon való tartását. A kockázati megítélésünk romlása (emelkedő CDS, gyengülő forint) ugyanis nem engedi meg, hogy szünet nélkül lazítsunk a monetáris kondíciókon.

Megszólal Cséfalvay – Rántottak egyet a forinton

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.