BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bajban Európa - Szenved az euró, 300 fölött a forint

Kéthetes mélypontra zuhant a dollárral szemben az euró árfolyama, a forint pedig 300 fölé gyengült, miután a német beszerzési menedzser index alaposan lehűtötte a kedélyeket.

A Markit kedden tette közzé áprilisi beszerzési menedzser indexeit. Az eurózóna kompozit – a feldolgozóipar és a szolgáltatószektor aktivitását számszerűsítő – indexe maradt a márciusi szinten (46,5, az elemzői várakozás 46,4 volt), Németország azonban súlyos csalódást okozott: a kompozit index hathónapos mélypontra, 48,8-re süllyedt. Az 50 alatti értékek zsugorodást jeleznek, ami arra utalhat, hogy Európa lokomotívja a második negyedévben még nem vesz lendületet.

Az euró gyengüléssel reagált a hírekre, az euró/dollár árfolyam, amely reggel még 1,307 fölött is megfordult, néhány perc alatt 1,298 alá, utoljára április 8-án látott mélységbe süllyedt. Fél 12-kor egy euró 1,2981 dollárt ért a bankközi devizapiacon.

A forint ezzel párhuzamosan az euróval szemben gyengült. Az euró/forint kurzus 301 forint közelébe, április 5-e óta nem látott magasságba repült. Fél 12-kor 300,86 forinton születtek kötések. A hazai devizát az alapkamat csökkentése is gyengítheti, a várakozások szerint a monetáris tanács keddi ülésén újabb történelmi mélypontra, 4,75 százalékra csökkenhet az irányadó ráta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.