BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkanélküliség miatt nem fizetnek rezsit

A legtöbb lakossági ügyfél azért nem tudja fizetni a számláit, mert nincs munkája. Jelentős ok emellett az alacsony jövedelem vagy a járadékból való megélhetés is. A megnövekedett törlesztőrészletre kevesen hivatkoznak

Mivel az Intrum Justitia makrogazdasági szinten is jelentős, reprezentatív adatbázissal rendelkezik, úgy döntöttek a követeléskezelő cégnél, hogy feltérképezik, milyen okai vannak a lakosság eladósodottságának – ismertette a társaság tegnapi sajtóbeszélgetésén Felfalusi Péter ügyvezető igazgató. A céghez kétféle módon kerülnek a lakossággal szembeni követelések, egyrészt más cégektől követeléskezelésre kapnak ilyen ügyeket, ezek átlagos kora 9 hónap, az összege pedig 230 ezer forint körül van. Másrészt vásárolnak is követeléseket, amelyeket már saját hatáskörben kezelnek, ezek korossága átlagosan 20 hónap, az összegük pedig 320 ezer forint.

A felmérésben részt vett több mint 400 ezer adósnál a fizetésképtelenség hatféle jellemző okával találkoztak az Intrum szakértői. A legtöbb adós a munkanélküliséget jelölte meg elsődleges okként, az idei első negyedévben minden második ügyfél emiatt nem tudta fizetni a számláit. A második legjellemzőbb ok a nemfizetés mögött az alacsony jövedelem, minden tizedik ügyfél pedig azért nem képes rendezni a számláit, mert alacsony összegű járadékból él. Ezeknél az ügyfeleknél viszonylag kevés remény van arra, hogy rövidtávon megoldódik a problémájuk, ahhoz a makrogazdasági helyzet javulására lenne szükség – mondta Felfalusi. Lényegesen kevesebben vannak a fizetésképtelen adósok között azok, akiknél átmeneti problémákról lehet beszélni, 11 százalékuk jelölte csak meg a nem fizetés okaként azt, hogy letiltják a fizetését vagy járadékát, és 9 százalék közölte, hogy rövid távú problémák miatt nem tudja a számláit rendezni. Meglepő módon az ügyfelek mindössze 4 százaléka hivatkozott arra, hogy a hitelek megnövekedett törlesztőrészlete miatt nem tud fizetni.

A kezelésre megkapott és a megvásárolt követelések között volt némi különbség a nemfizetés okai között. Előbbi csoportban az idei első negyedévben nagyobb volt azok aránya, akik a munkanélküliségre vagy rövid távú problémára hivatkoztak, míg az utóbbiban az alacsony jövedelem és a letiltások aránya növekedett meg. Ez az Intrum szakértői szerint arra utalhat, hogy a munkanélküliek egy kisebb hányada idővel el tud ugyan helyezkedni, de a korábbinál alacsonyabb jövedelem mellett.

A felmérés arra is rávilágított, melyek azok a számlák, amelyeket rendezését az ügyfelek fizetési nehézségek esetén először kezdik hanyagolni, és melyek azok, amelyeket az utolsó pillanatig megpróbálnak fizetni. Az első számla, amivel megcsúsznak, jellemzően a távközlési szektorból érkezik, legutoljára pedig a banki tartozásokkal maradnak el. Erre utal, hogy a távközlési díjakat felhalmozóknál viszonylag magas a rövid távú problémára hivatkozók aránya, míg a bankok nem teljesítő adósai azok vannak sokan, akiknek a jövedelméből már rendszeresen tiltanak le egy másik szolgáltatónál felhalmozott tartozás miatt.

Az árfolyamgát hatása látszik

Az Intrum Justitia szakértői szerint a 2010-ben indult felmérés adataiból egyértelműen látszik a kormányzati adósmentő programok sikeressége. 2011 végén és 2012 első negyedévében a fizetésképtelen ügyfelek mintegy 8 százaléka hivatkozott a megnövekedett törlesztőrészletekre, mostanra az arányuk 4 százalékosra csökkent. Ezt az okot egyébként mind a kezelésre átvett, mind a megvásárolt követeléseknél hasonló arányban jelölték meg.

A cég maga is részt vett az árfolyamgát népszerűsítésében. Havonta 4 ezer ügyfelet látogattak meg, hogy elmagyarázták nekik a konstrukció előnyeit.

A cég maga is részt vett az árfolyamgát népszerűsítésében. Havonta 4 ezer ügyfelet látogattak meg, hogy elmagyarázták nekik a konstrukció előnyeit. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.