BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomlottak a tőzsdék, megbillent a forint is

Kockázatkerülés jellemezte a piacokat, miután az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke azt mondta, hogy felülvizsgálják a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot. Ben Bernanke kongresszusi meghallgatása után a piacok gyengülni kezdtek, amit felerősített a Nyíltpiaci Bizottság legutóbbi kamatdöntés hátterét ismertető jegyzőkönyve. A piaci szereplők szerint esetleg már a harmadik negyedévben vége lehet a pénznyomtatásnak. A negatív hangulat az ázsiai piacokat is elérte, a vezető tőzsdeindexek óriási hanyatlást mutattak. Ebben szerepet játszott az is, hogy a kínai BMI 7 havi mélypontra zuhant. A forintot is elérte a pánikhangulat: az eurót 291,5 forint felett jegyzik csütörtökön délelőtt, miközben szerdán még a lélektani 290 alatt állt a kurzus, és rövid ideig 288 körül is megfordult az árfolyam.

Ben Bernanke kongresszusi beszéde jelentős fordulatot hozott a piaci hangulatban, újra felerősítve a mennyiségi lazítási program közelgő kivezetésével kapcsolatos várakozásokat.

A keddi piaci képet még a Fed New York-i, illetve St. Louis-i vezetőinek a gazdasági bizonytalanságokat hangsúlyozó, így a QE3 folytatását megerősítő kommentárjai határoztak meg – írták a CIB Bank közgazdászai. Ezzel szemben tegnap a Fed első embere egyebek között kiemelte, hogy amennyiben a gazdasági helyzet javulása folytatódik, a Fed már a következő néhány ülésén visszavehet a mennyiségi lazítás üteméből (azaz a kötvényvásárlásokból).

Bernanke azt is megemlítette, hogy kockázatos lehet a kamatszint túl hosszú ideig túl alacsony szinten tartása. Bár a Fed vezetője azt is hozzátette, hogy egy ilyen lépés nem jelentené automatikusan a monetáris ösztönzés teljes körű visszafogását, hanem inkább a gazdasági kilátások alakulásától függő QE3 szűkítő, illetve bővítő lépések sora következhetne, a piaci szereplők többsége a szigorításra utaló kommentárokat tartotta hangsúlyosabbnak.

A május elsejével végződő Fed ülés alkalmával már számos tanácstag hajlandó lett volna már a júniusi ülésen csökkenteni a kötvényvásárlási program mértékét, ha a gazdasági adatok továbbra is kedvezően alakulnak. Azonban még nincs egyetértés abban, hogy milyen bizonyíték szükséges, hogy tényleg visszavágják a támogatást – írják a Raiffeisen Bank elemzői.

Abban egyetértettek, hogy a program elindítása óta a munkaerőpiac javult, de „többen” folytatódó javulást szeretnének látni és több magabiztosságot a kilátásokban vagy csökkentett kockázatokat, mielőtt beleegyeznének a vágásba.

Ezzel ellentétben „páran” azon a véleményen voltak, hogy még további lazítás is szükséges lehet, hogyha tovább csökken az infláció. Egy tanácstag azonnal beszűntetné a QE3-at, míg egy másik még növelné is.

Bernanke meghallgatásán túl a kínai kilátások romlása is a hangulat romlását eredményezheti a nap folyamán – vélik a TakarékBank elemzői. A kínai feldolgozóipari BMI az előzetes közlés alapján 49,6 pontra csökkent májusban, ami már zsugorodásra utal. A vezető ázsiai tőzsdeindexek máris komoly mínuszban zártak: a Nikkei több mint 7 százalékos, a Hang Seng 2 százalékot meghaladó visszaesést könyvelt el.

A negatív külpiaci környezetben az euró jegyzése 291 fölé került, miközben tegnap még 5 hónapos csúcson, 288 körül is járt az árfolyam.

Az ázsiai zuhanást követve markáns eséssel kezdték a csütörtöki kereskedést az irányadó nyugat-európai részvénypiacok. A londoni FTSE 1,82 százalékos, a frankfurti DAX 2,07 százalékos, míg a párizsi CAC 2,19 százalékos mínuszban állt a nyitás utáni percben.

A negatív hangulat az ázsiai piacokat is elérte, a vezető tőzsdeindexek óriási hanyatlást mutattak. Ebben szerepet játszott az is, hogy a kínai BMI 7 havi mélypontra zuhant.

A forintot is elérte a pánikhangulat: az eurót 291,5 forint felett jegyzik csütörtökön délelőtt, miközben szerdán még a lélektani 290 alatt állt a kurzus, és rövid ideig 288 körül is megfordult az árfolyam.MTI - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.