BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pang a hazai lakossági hitelpiac

Az első negyedévben mindössze 72,4 milliárd forintnyi új hitelt vettek fel – folyószámlakölcsönök nélkül számítva – a hazai háztartások, amely még a válság korábbi éveihez képest is visszaesést jelent. A lakáshiteleknél – dacára az állami támogatású konstrukcióknak – szintén nincsen áttörés, javulást esetleg a nyári hónapok hozhatnak.

Nem kezdődött jól az idei év a hazai lakossági hitelpiacon: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a folyószámlahiteleket nem számítva mindössze 72,4 milliárd forintnyi új forintkölcsönt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók. Ez a mennyiség nem egészen egyharmada az egy évvel korábbinak: itt azonban figyelembe kell venni, hogy 2012 első hónapjainak mennyiégét nagyon megdobta a deviza alapú jelzáloghiteleknél engedélyezett kedvezményes végtörlesztés, amelynek révén több száz milliárd forintnyi kölcsönt fizettek vissza újonnan felvett forint alapú hitelből az adósok.

Az viszont már jóval beszédesebb adat, hogy a 2008 ősze óta tartó válság időszakában egy olyan év sem akadt, amelynek az első három hónapjában kevesebb hitelt vettek volna fel a háztartások, mint most: 2009-ben 80, 2010-ben 85,8, 2011-ben pedig 102,1 milliárd forintnyi új kihelyezést hozott az első negyedév a forinthiteleknél.

Fogyasztási hitelből 38 milliárd forintnyit vettek fel az első három hónapban a lakossági és egyéni vállalkozói ügyfelek, szemben a bázisidőszaki – a végtörlesztés által szintén erősen befolyásolt – 130 milliárddal. A végtörlesztés által még nem befolyásolt 2011-ben viszont még több mint 53 milliárdot ért el az új forinthitel-kihelyezések mértéke, és csak 2009-ben regisztrált az MNB a mostaninál is alacsonyabb új állományt. A lakáshitelek új állománya szintén kiábrándítóan alacsony: havi átlagban valamivel több mint 8 milliárd forint, így az összmennyiség a 25 milliárdot sem éri el.

A kínálatra pedig – a lakáshiteleknél legalábbis mindenképpen – már nem lehet panasz. A nagyobb hitelintézeteknél már elérhető az új, állami támogatás mellett nyújtott támogatott lakáshitel, a „szocpol”-ként ismert lakásépítési támogatás, és a lakás-takarékpénztári konstrukciók is. A jegybanki kamatcsökkentések nyomán emellett a leendő adósok egyre kedvezőbb árak mellett juthatnak lakáshitelhez, amelynek elvben szintén hozzá kellene járulnia a piac élénküléséhez. Az igen geyengére sikeredett első negyedév után pedig a pénzügyi szolgáltatók csak abban bízhatnak, hogy a lakáshitelek szempontjából fontosabb tavaszi-nyári időszak jobb lesz majd, és az évek óta halmozódó halasztott kereslet már legalább szabad szemmel látható bővülést hoz a piacon.

Az új kihelyezések további csökkenése nyomán pedig folytatódhat a háztartások hitelállományának évek óta tartó apadása. A jegybank statisztikái szerint a szektornál lévő kölcsönök mennyisége csaknem 15 százalékkal csökkent 2012-ben, és a válság előtti szintre, 7233,4 milliárd forintra esett vissza. Az erőteljes csökkenésben több tényező is szerepet játszott: egyrészt a hitelkereslet a kedvezőtlen makrogazdasági környezet miatt változatlanul alacsony, másrészt - egyszeri hatásként - a devizahitelek kedvezményes végtorlesztése is többszáz milliárd forinttal megnyírbálta a teljes állományt.

Az MNB adatqai szerint összességében a lakáscélú hiteleknél mutatkozott tavaly nagyobb visszaesés a fogyasztási típusúakkal szemben: előbbiek mennyisége bő 700 milliárd forinttal, 16,7 százalékkal apadt, és 3535 milliárd forintot ért el decemberben. A fogyasztási hiteleken belül pedig inkább az ingatlanfedezet nélküli kölcsönöknél mutatkozott nagyobb visszaesés: az áruvásárlási hitelek mennyisége például majdnem egyötödével, a személyi hiteleké pedig 21,5 százalékkal csökkent, de hasonló mértékben esett vissza a járműhitelek állománya is. A fogyasztási hiteleken belül egyedül a napi kiadások menedzselésére használt folyószámlahiteleknél mutatkozott növekedés: 446,9 milliárdos állományuk 9,3 százalékos emelkedést takart.

Nem forognak a használt lakások
Tavaly 71 200 használt lakást adtak el, 12 700-zal kevesebbet mint 2011-ben, és a lakások ára is csökkent: a használt lakások piacán 3,6 százalékkal volt alacsonyabb az év egészére számított árszint a megelőző évihez képest – derül ki a statisztikai hivatal (KSH) honlapján olvasható előzetes adatokból. Az MTI által idézett összesítés szerint 2012-ben 73 400 lakás cserélt gazdát, az eladott lakások száma több mint 14 ezerrel csökkent az előző évhez képest. Új lakást 2200-at adtak el tavaly, szemben a 2011-es 3900-zal.

Az új lakások tiszta árindexe 0,4 százalékos csökkenést jelzett 2012-ben. Ezzel szemben a használt lakások árában a 2012 első negyedévében mutatkozó 1,3 százalékos emelkedés után folyamatos esés következett, így az árszint már 13,9 százalékkal maradt el a válságot megelőző 2008-as év áraitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.