BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drámaian nő a problémás hitelek aránya

Bár a háztartások hitelállománya folyamatosan csökken, a problémás hitelek aránya drámaian megugrott az elmúlt években. A Magyar Nemzeti Bank friss jelentése szerint ma már a hitelek közel fele problémás. Sokan folyószámlahitelből fedezik a napi kiadásokat.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb negyedéves adatai szerint a lakosságnál lévő hitelek tovább csökkentek, ám a problémás hitelek aránya továbbra is növekszik. Négy évvel ezelőtt a nem problémamentes hitelek aránya 10% körül volt, míg mára ez a szám 40% fölé emelkedett. A Nemzeti Bank a hiteleket minőségük szerint öt kategóriába osztja, a legrosszabb minősítésű hitelek aránya eléri az 5%-ot. Ez közel 380 milliárd forintot tesz ki.

Noha a hitelek száma és nagysága is folyamatosan csökken, van egy terület, amely szembemegy a tendenciákkal. A folyószámlahitelek mutatói ugyanis emelkedő tendenciát mutatnak.

Az MNB szerint 2013 első negyedéve végén 443,8 milliárd forint volt a magyar háztartásoknál lévő folyószámlahitelek állománya. A 2011-es népszámlálási adatai alapján könnyen kiszámítható, hogy minden magyar háztartásra átlagosan 117.100 forintnyi folyószámlahitel jut.

Az embereket az sem riasztja el, hogy ennek a hiteltípusnak a költsége igen magas, esetenként közel 30%-os a teljes hiteldíj mutató (THM). A háztartások többségének nem elegendő a havi bevétel a költségek fedezésére, így kénytelenek külső segítséghez folyamodni. A hitel-center.hu szerint, a folyószámlahitelt sokan a napi kiadások fedezésére használják, holott alapvetően a váratlan kiadások kezelését szolgálná.

A folyószámlahitel azért lesz egyre népszerűbb, mert a többi hiteltípussal szemben könnyen igényelhető, és nincs szükség tárgyi fedezetre sem. Egyik fő előnye, hogy csak arra az időre kell kamatot fizetni a lehívott összeg után, míg a számlára megérkezik a fizetés, nyugdíj vagy más állandó jövedelem. A rendelkezésre álló hitelkeret összege legtöbb esetben a folyószámlára érkező jövedelem kétszerese.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.