BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EBRD-igazgató: az MNB programja gyengítheti a forintot, ha nem elég célzott

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedési hitelprogram a mennyiségi enyhítés egy sajátos példája - mondta Kármán András, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatója egy budapesti konferencián, kedden.

A Joint Venture Szövetség által szervezett, "A gazdaságélénkítés eszközei" című konferencián a programot speciálisnak nevezte abban a tekintetben, hogy veszteség keletkezik a jegybanknál. Ez korlátja lehet a programnak, csakúgy, mint az, hogy "kettős kamatot hozhat létre", és ha nem elég célzott a program, gyengítheti a forintot, valamint korlátozhatja az alapkamat további csökkentésének lehetőségét.

Kármán András úgy vélte, némileg lassabb ütemben, de folytatódik a banki mérlegek kiigazítása a tágabb közép-kelet-európai térségben, amelynek továbbra is meghatározó eleme, hogy a korábban nagy mennyiségben bepumpált külföldi, anyabanki források visszaáramlanak. Hozzátette, hogy a térségben 2012-ben a legnagyobb nettó forráskivonás Magyarországon volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.