BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik az arany

Pénteken tovább zuhant az arany árfolyama. Egy uncia aranyért már kevesebb mint 1 200 dollárt kell adni.

Április eleje óta értékének negyedét veszítette el az arany. Június utolsó kereskedési napján 1,5 százalékos esést mutat a nemesfém árfolyama, így egy uncia aranyat 1 180 dollár körül jegyeznek New York-ban.

Az arany árfolyama részben azért esik, mert egyre inkább azt várják a befektetők, hogy az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve csökkenti a havi 85 milliárdos eszközvásárlási programját.

Az arany sokat profitált a Fed mennyiségi enyhítési programjaiból az elmúlt években, valamint abból, hogy a világgazdaság gyengélkedik.

Noha a globális növekedés továbbra is lassú és törékeny, ami a biztonságos menedéknek hitt arany árfolyamát is segíthetné, az utóbbi hónapokban már nem érkeznek kiábrándító adatok a világgazdaságból.

Másrészt, egyes elemzők úgy vélik, hogy az elmúlt hónapok leértékelődési hulláma után az arany elveszítette biztonságos menedék szerepét.

Mindeközben idén a világ vezető tőzsdeindexei történelmi csúcsra kerültek, ami jelezte a kockázati étvágy emelkedését, így az arany eladói nyomás alá került.

Az arany árfolyama közel három éve nem állt olyan alacsony szinten, mint jelenleg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.